KW Congé (12) : Paul Breyne

Redactie KW

Als gouverneur van onze provincie heeft Paul Breyne een druk leven, maar dat neemt niet weg dat ook hij wel eens tijd maakt voor vakantie.

Wat is dat dan voor jou, vakantie?

“Ik heb het de laatste tijd spijtig genoeg een beetje verleerd om vakantie te nemen in het buitenland, behalve mijn jaarlijks kamp met de papa-scouts van Ieper, ergens midden in een Frans bos. Verleden jaar ben ik ook met een groep vrienden naar Congo geweest, meer bepaald in het kader van medewerking aan een project voor straatkinderen van de Salesianen in Lubumbashi. Echte ontspanning is dit wellicht niet, hartverwarmend wel. Dit jaar heb ik nog geen plannen, wellicht wordt het uiteindelijk een vakantie in de eigen tuin.”

Als gouverneur is het misschien moeilijk kiezen, maar heb ook jij een favoriete West-Vlaamse plekje?

“Ik heb twee criteria die eigenlijk paradoxaal zijn. Enerzijds heb ik er behoefte aan om eenvoudig mezelf te zijn en te genieten van de rust en stilte van de natuur, anderzijds heb ik heel vlug behoefte aan vriendschap en kameraadschap, en van mensen om me heen. Alles wel beschouwd hoop ik ooit nog eens een vakantie te mogen beleven zoals in mijn kindertijd, met name op een hoeve in de Westhoek, een beetje meewerkend met de boer, maar vooral genietend van het landelijk leven, de natuur, de morgenstond en de avondrust. Leven zoals God in Frankrijk, maar het mag gerust West-Vlaanderen zijn. Tussenin, om af en toe tot rust te komen, zoek ik de stilte op van een abdij, bijvoorbeeld op de Catsberg, vlakbij over de grens.”

Heb je nog favoriete vakantieoorden over de grens?

“Zoals hierboven gezegd, heb ik mijn hart in Afrika verloren. Een continent vol tegenstellingen en contrasten, maar ook van optimisme, jeugdig enthousiasme en warme hartelijkheid.”

(FV)

KW Congé, nog de hele zomer op kw.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier