Kusttram rijdt in op werfwagen, 20-tal gewonden

(Foto ED)
Redactie KW

(UPDATE 10 + VIDEO) In Oostduinkerke is de kusttram frontaal ingereden op een vrachtwagen met arbeiders die aan de bovenleiding aan het werken waren. Er zijn 6 zwaar gewonden, waarvan 1 kritiek, en 14 licht gewonden. Het medisch rampenplan is afgekondigd.

Het ongeval gebeurde omstreeks 14u10 op de Albert-I-laan, even voor het kruispunt met de Zandzeggelaan en de Egelantierlaan, tussen Oostduinkerke en Koksijde. Dat is ter hoogte van boothotel La Peniche. Een kusttram reed er met hoge snelheid in op een onderhoudsvoertuig met kraan. In de kooi van de hoogtewerker waren twee technici van De Lijn aan de bovenleiding boven de sporen aan het werken. Toen de technicus die de hoogtewerker bediende, de tram zag aankomen, probeerde hij nog de kraanarm met de kooi weg te draaien, maar daarvoor was het te laat. De tram beukte in op de kraanarm die in de voorruit van de tram belandde. Door de botsing kwam de kraanarm in het tramstel terecht. Daardoor raakte de chauffeur gekneld. Hij werd in kritieke toestand met de MUG-heli overgevlogen naar het ziekenhuis AZ Sint-Jan in Brugge.

20 gewonden

Op de tram zaten naar schatting 50 tot 60 mensen. In totaal waren er 20 gewonden. De trambestuurder verkeert in levensgevaar nadat hij werd geraakt door de kraanarm van de hoogtewerker. Vijf andere personen raakten zwaargewond. Op de tram zaten ook veertien leerlingen uit het zesde leerjaar van de gemeenteschool van Braives, in de provincie Luik. Vier van die kinderen liepen diverse lichtere verwondingen op en zijn overgebracht naar ziekenhuizen in Oostende en Veurne. Eén kindje zat gekneld en moest bevrijd worden, maar onduidelijk is of dit kindje behoorde tot de Luikse groep. De kinderen zouden normaal tot vrijdag aan de kust blijven, maar ze krijgen woensdagavond de kans om huiswaarts te gaan indien ze dat wensen.

Oorzaak nog onbekend

De precieze oorzaak van het ongeval met de kusttram in Oostduinkerke is nog niet gekend. Dat bleek tijdens een persconferentie oensdagnamiddag in het gemeentehuis van Koksijde. Door werken aan de tramsporen kan de kusttram maar over één spoor rijden, maar volgens De Lijn zijn bij de werken aan de bovenleiding alle veiligheidsprocedures gevolgd. Het parket van Veurne heeft een verkeersdeskundige ter plaatse gestuurd. De arbeidsinspectie onderzoekt eveneens de omstandigheden

Geschokt

Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) reageert “geschokt” op het ongeval met de kusttram in Oostduinkerke. “De eerste aandacht moet nu uitgaan naar de verzorging van de gewonden en de opvang van hun familieleden en collega’s”, aldus Crevits. De minister plant donderdagvoormiddag een werkvergadering op de hoofdzetel van De Lijn in Oostende.

Wie meer inlichtingen wil over slachtoffers kan terecht op het noodnummer 058/ 53 38 95.

Meer vanavond in het journaal van FOCUS-WTV, en vrijdag in de Krant van West-Vlaanderen. Klikhiervoor het eerste beeldverslag.

(BS/BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier