Kuststad voor even Kabul aan zee

Redactie KW

Volgende week ontplooit Defensie een imposante legeroefening in het Oostendse stadscentrum met circa 350 soldaten. Het betreft een simulatie van een evacuatie van Belgische autoriteiten in Afghanistan. Oostende wordt even het decor voor Kabul-aan-zee.

„Een en ander kadert in een opdracht die onze grondtroepen mogelijk in Afghanistan zullen uitvoeren : het evacueren van Belgen uit de Belgische residentie aldaar en hun transport naar de luchthaven. Tijdens de oefening, van dinsdag 15 tot en met donderdag 18 maart, fungeert Oostende even als Kabul, wordt het Onze-Lieve-Vrouwecollege in de Vindictivelaan even de Belgische residentie en de ontmijningsschool Egeurmin aan de de Smet de Naeyerlaan de internationale luchthaven.

Mogelijks vuurgevechten… met losse flodders

Voor deze interventie worden 350 militairen gestationeerd en ingezet vanuit de basis Lombardsijde. Telkens zullen zo’n 50 soldaten de evacuatie levensecht oefenen van dinsdag tot en met donderdag. Zij weten dus niet welke tegenkanting hen eventueel te wachten staat. De ontzetting van de Belgen gebeurt met jeeps en gepantserde voertuigen met gesofistikeerde observatietelescopen. Het kan mogelijks tot vuurgevechten komen met losse flodders”, aldus Peter Eeman, die pers te woord stond.

(ML voor kw.be)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (Editie De Zeewacht) van vrijdag 12 maart 2010

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier