Kustplan 2050 moet over 5 jaar af zijn

Redactie KW

Over vijf jaar moet er een masterplan op tafel liggen om de ruimtelijke ordening aan de kust te regelen. Dat is ten minste het voornemen van de nieuwe Vlaamse Bouwmeester Peter Swinnen en z’n team. Hij bakende enkele zones af in Vlaanderen, waar het bouwmeesterteam een masterplan moet voor ontwikkelen. Naast de kust is dat ondermeer ook de eurometropool Kortrijk-Rijsel-Doornik.

Kunstenaar Andries Botta, liet z’n kudde olifanten tijdens Beaufort 2006 in De Panne richting zee lopen. Hij wou z’n beelden het uitzicht van de lelijke kustlijn niet aandoen. De kust is een van de zes regio’s die de Vlaamse bouwmeester Peter Swinnen, wil herdenken.

“Doel is om hier een vijfjarenplan op tafel te leggen, een werkbaar masterplan, ik noem het Kustplan 2050”, zegt Vlaams Bouwmeester Peter Swinnen. “Dat is veertig jaar ver, ook niet zo ver weg dus. Want je moeten weten dat de kust, de ontwikkeling hier, heel jong is, amper 100 jaar. Stedenbouwkundig is dat niets. Je zou dit dus kunnen beschouwen als een eerste test. We hebben geprobeerd, nu gaan we het een tweede keer proberen, met de wetenschap die we nu hebben. En vooral: hoe kan het nu beter?”, klinkt het verder.

Vlaamse Baaien

Er is ook de druk van bouwpromotoren en projectontwikkelaars, die vaak samenwerken en steun krijgen van de kustgemeentes. Kustplan 2050 klinkt een beetje als Vlaamse Baaien 2100, een privé-initiatief van enkele baggerbedrijven waarbij kunstmatige eilanden de kust moeten beschermen tegen grote stormen. “Ik denk dat dat er een belangrijk onderdeel van uitmaakt. De kust is niet louter wat er op de dijk gebeurt. De kust is ook wat er in zee kan gebeuren, en wat er net achter de dijk komt. En ik denk dat het belangrijk is dat die privépartners mee aan tafel gaan. Dat zal niet gemakkelijk zijn, maar ik vertrouw erop dat het mogelijk is”, zegt Peter Swinnen.

Naast de kustregio, gaat de nieuwe bouwmeester ook elders in onze provincie aan de slag. De eurometropool Kortrijk-Rijsel-Doornik is een andere regio waar hij zich over buigt. (MD)

-Meer hierover vanavond in het nieuws op Focus-WTV vanaf 18 uur-

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier