Kustgemeente staat drankverkoop op strand toe

Redactie KW

De strandinfrastructuur in Blankenberge moet dringend worden aangepast en opgewaardeerd om de concurrentie aan te kunnen met zuiderse bestemmingen. Dat zeggen schepenen Patrick De Klerck (Open Vld) en Pierre Bisschop (CD&V) van de badplaats. “De strandbeleving en het vakantiegevoel moeten terug voorrang krijgen. Daarom zal vanaf 2011 drankverkoop op het strand worden toegelaten.”

Visitekaartje

“Het strand is het visitekaartje van een badplaats”, zegt Bisschop. “We horen vanuit verschillende hoeken dat onze strandinfrastructuur moet worden vernieuwd om meer kwaliteit uit te stralen. De badgasten worden ook kritischer. Als stadsbestuur gaan we de volgende jaren de openbare strandinfrastructuur aanpakken en alle uitbatingen de mogelijkheid bieden zich aan te sluiten op het elektriciteits-, water- en rioleringsnet.”

Om de stranduitbaters aan te zetten om mee te investeren, zal het stadsbestuur vanaf 2011 de raamverkoop van drank op het strand toelaten. Badgasten zullen dan niet langer de dijk op moeten voor een drankje. Schepen voor Ruimtelijke Ordening De Klerck wijst erop dat het Blankenbergse stadsbestuur het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan strand en dijk strikt wil toepassen. Er mag bijvoorbeeld geen publiciteit worden gemaakt voor de drankverkoop.

Gevoelige discussie

De discussie over drankverkoop op de Vlaamse stranden ligt gevoelig. In Knokke-Heist werden onlangs nog enkele uitbatingen verzegeld wegens overtredingen op de stedenbouwkundige voorschriften die de verkoop regelen. De horeca ziet strandverkoop als oneerlijke concurrentie omdat de taksen op het strand lager liggen dan op de zeedijk.

(Belga/BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier