Kust boerde vorig jaar goed en rekent ook voor 2009 op topjaar

Redactie KW

Het gaat goed met het toerisme aan onze kust. Dat blijkt uit de eerste KITS-cijfers van Westtoer. KITS staat voor kust-indicatoren-statistisch-toeristisch, en is een nieuw project van Westtoer.

Zo kan de organisatie het kusttoerisme per sector en per gemeente onderzoeken, en ook accurate tussentijdse evaluaties geven. Zo blijkt dat de eerste helft van dit jaar twee keer zoveel dagjestoeristen naar zee kwamen als dezelfde periode vorig jaar.

In 2008 was de kust goed voor 5,1 miljoen toeristen, en 16,4 miljoen dagjestoeristen. Samen waren die vorig jaar goed voor een omzet van 2,6 miljard euro. Eén derde van de toeristen komt tijdens de zomermaanden, bij de dagjestoeristen is dat nog meer. Het aantal toeristen dat een verblijf huurt aan zee, daalt, maar het aantal tweedeverblijvers stijgt wel.

Tijdens de eerste zes maanden van dit jaar zijn één vijfde meer dagjestoeristen aan de kust geweest. Het mooie weer tijdens de Paasvakantie lokte 1,2 miljoen dagjestoeristen naar zee, en dat is dubbel zo veel als vorig jaar. Wellicht door de crisis kiezen de mensen veel vlugger voor dagtrips in plaats van korte vakanties. Voor van de zomer verwacht Westtoer drukke weekends en een traditioneel hoge bezetting vanaf juli.

Voorts blijkt ook dat de kust vooral door Belgen wordt bezocht, en dat het zakentoerisme lichtjes daalt. Daar zou de crisis een rol spelen. Al gaat dat argument voor de eerste helft van dit jaar niet op. Ook voor de komende vakantiemaanden ziet het er goed uit: nu al stellen toeristische diensten een stijging vast in de boekingen, vooral vanaf half juli.


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier