Kunstwerken uit Eerste Wereldoorlog op proeflijst

Redactie KW

Privémusea en -collecties beschikken over waardevolle kunstwerken uit de Eerste Wereldoorlog. Deze lokale initiatieven hebben niet altijd de mogelijkheden om de vaak unieke kunstwerken in optimale omstandigheden te bewaren. Vlaams volksvertegenwoordiger Johan Verstreken vroeg aan minister Schauvliege om de meest waardevolle kunstwerken op te nemen in de Topstukkenlijst.

Het Sanctuary Wood Museum bij Hill 62 in Zillebeke, bezit een unieke collectie kijkdozen met dia’s en glasplaten met beelden, genomen op de slagvelden tijdens de oorlog. Alleen het Imperial War Museum in Londen beschikt over gelijkaardige aantallen en soorten van opnames. “Tal van kleinere musea beschikken over een unieke collectie, maar dit patrimonium in privébezit loopt het meest gevaar om te verdwijnen. Daarom zijn beschermingsmaatregelen nodig,” aldus Johan Verstreken.

Proeflijst

Minister Schauvliege is alvast bereid om, binnen de budgettaire mogelijkheden, tegen eind 2012 een proeflijst van het cultureel erfgoed uit de Eerste Wereldoorlog te laten opmaken. Bij de opstelling van de proeflijst zal niet alleen het privébezit, maar ook het openbaar bezit onderzocht worden. Bovendien zal de proeflijst heel Vlaanderen bestrijken, want de militaire gebeurtenissen van de Eerste Wereldoorlog beperken zich niet tot de Westhoek.

(J.V.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier