Kunstwerk Venus Hill terug

Redactie KW

Het beeld Venus Hill, dat ruim twee jaar geleden door een brandstichting volledig vernield werd, is eindelijk hersteld. Het beeld van 9 meter hoog stond op het jeugdvakantiedomein De Lork op de flanken van de Kemmelberg. Het werd er geplaatst door Toerisme Vlaanderen, die eigenaar is van De Lork.

In de zomer van 2006 werd het beeld van kunstenaar Johan Tahon, dat in polyester werd vervaardigd, door brandstichting vernield. Enkel het metalen geraamte stond nog overeind, samen met wat weggesmolten polyester. Maandenlang was er discussie over wie moest opdraaien voor de herstelkosten van Venus Hill. Even zag het er zelfs naar uit dat het beeld niet hersteld zou worden. Johan Tahon zei vorig jaar zelfs bereid te zijn om een nieuw beeld te ontwerpen. Toen werd toch een overeenkomst bereikt, waarbij werd afgesproken dat de verzekering van het Centrum voor Jeugdtoerisme (CJT), dat de uitbating van De Lork voor zijn rekening neemt, de restauratie van het beeld op zich zou nemen.

In de zomer van vorig jaar werden de restanten van het beeld door een gespecialiseerde firma meegenomen. In de ateliers van deze firma kreeg het beeld zijn oorspronkelijk uitzicht terug. Het werd maandagmorgen weer naar Kemmel gebracht, waar het op zijn vertrouwde plaats opnieuw geplaatst werd. De twee delen werden vanmiddag op elkaar geplaatst en moeten nu enkel nog met polyester weer aan elkaar gelast worden.

Het beeld Venus Hill heeft destijds 225.000 euro gekost. De kostprijs voor de restauratie bedraagt 25.000 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier