Kunstsmeden komen samen op Sint-Elooi

Redactie KW

Uit heel Europa kwamen kunstsmeden op Sint-Elooi naar de smederij Luc Vandecasteele in Lendelede afgezakt. Wat deze mensen met ijzer maken is verbluffend. De West-Vlaamse ambachtlui hebben een reputatie hoog te houden. Op het smedentreffen lieten ze dan ook een sterk staaltje vakmanschap zien. En de Ambachtelijk Gilde is maar wat blij met de vernieuwde belangstelling voor het beroep van kunstsmid in het technisch onderwijs.

Maskers, dieren, draken, mythologische figuren en abstracte vormen, een kunstsmid wordt alleen beperkt door zijn fantasie. Tientallen kunstsmeden vierden Sint-Elooi met hamer en aambeeld op een smedentreffen in Lendelede.

“Vooral de West-Vlamingen zijn gedreven. En je moet gedreven zijn ook. Het is een hard beroep, smid. Het is een gevecht tegen het vuur, tegen de stugge materie om daar je wil in te drijven, om daar vorm in te krijgen”, zegt kunstsmid Jef Decraene.

Vlaamse kunstsmeden hebben een ijzersterke reputatie. De ambachtelijk gilde ging zelfs mensen opleiden in Oekraïne. En ook vrouwen spelen met vuur en laten zich niet onbetuigd in de harde wereld van de ijzersmeden. Een bedreigde ambacht die vandaag stilaan weer tot de verbeelding spreekt bij jongeren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier