Kunstpark rond Koninklijke Villa

Nog deze maand start de renovatie van de oude Koninklijke Vila in Oostende. Het verwaarloosde pand boven de Zeedijk wordt een revalidatiecentrum voor kankerpatiënten.
Redactie KW

De renovatie van de Koninklijke Villa tot oncologisch revalidatiecentrum begint eind januari of begin februari. Er zijn ook plannen voor een openluchtmuseum met kunstwerken rondom de Villa.

Het revalidatiecentrum voor kankerpatiënten zal 19 kamers tellen en dagelijks 50 of meer patiënten kunnen behandelen. „Die kamers zijn geen ziekenhuiskamers”, verduidelijkt dr. Georges Casteur, hoofdgeneesheer van het Belgisch Zee-Instituut voor Orthopedie (BZIO). „We verstrekken enkel logies aan mensen in ambulante behandeling, die van te ver moeten komen om elke dag over en weer te gaan. Er zijn ook groepsbehandelingen bij, waardoor we zeker 50 of meer patiënten per dag een behandeling zullen kunnen bieden. We moeten nog zien hoe het evolueert. Pas na een drietal jaar zullen we weten of onze aanpak geslaagd is of niet.”

Openluchtmuseum

Er zijn ook plannen om de site van de Koninklijke Villa open te stellen voor het grote publiek. „Dat vinden we heel belangrijk”, zegt dr. Casteur. „Als wij deze site hebben ingepalmd, dan mag dat niet louter voor onze eigen hoofdopdracht zijn. Tegenover de Oostendse bevolking hebben we de verantwoordelijkheid om het domein te ontsluiten. Het idee is om een openluchtmuseum op te richten in samenwerking met de stad en de provincie, best via het Kunstmuseum aan Zee.”

„De concrete afspraken liggen nog niet vast, maar ik kan me niet voorstellen dat het er niet zou komen”, aldus Georges Casteur, die ook een gezondheidsrestaurant in de Koninklijke Villa wil openen.(HH)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie De Zeewacht) van 9 januari 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier