Kunstfotografie in Izegem met AnamorFose

Xavier Debeerst stelt in Izegem een selectie ten toon uit zijn collectie Anamorfose.
Redactie KW

Wie meer wil te weten komen over de geschiedenis van de kunstfotografie kan in Izegem terecht. Xavier Debeerst stelt er een selectie ten toon uit zijn collectie AnamorFose. Hij is in ons land de enige kunsthandelaar in historische fotografie. De tentoonstelling bevat vooral werk van Belgische kunstfotografen en daarvoor wordt een internationaal publiek verwacht. De Belgische historische kunstfotografie is in het buitenland dan ook erg populair.

De AnamorFose-collectie van Ieperling Xavier Debeerst is één van de grootste Europese private collecties van historische fotografie. De tentoonstelling ‘100 jaar kunstfotografie’ in Izegem is daar een samenvatting van. De tentoonstelling toont het pictorialisme van 1870 tot de ruimtevaartfotografie van 1970. Het gaat in hoofdzaak om Belgisch werk. Voor Debeerst zelf is dit werk van de Brusselse fotograaf Fernand Du Menier één van de pareltjes. “Het is een portret dat in opname nog impressionistisch is, maar in compositie is het modernistisch. Dat spanningsveld maakt het zo boeiend”, zegt Xavier Debeerst van AnamorFose.

Maar een foto, met een beeld van één van de eerste keren dat een zonsverduistering werd vastgelegd, ligt Debeerst nauw aan het hart. De hedendaagse fotografie bekoort hem dan weer veel minder. “Het is logisch, want historische fotografie is de basis, daar heb je die frisheid nog. Het is het uitvinden. De hedendaagse fotografie is gewoon meer van hetzelfde”, klinkt het bij Debeerst.

Maar Debeerts staat in zijn adoratie voor de Belgische historische kunstfotografie vrij alleen, in eigen land dan toch. “Die geschiedenis, dat patrimonium is nooit echt naar waarde geschat. We kennen het niet, maar in het buitenland is het wel bekend. In veilinghuizen scheert de historische Belgische fotografie hoge toppen”, zegt Xavier Debeerst.

Dat ons land een rijke traditie heeft, komt ondermeer doordat we het derde land waren dat in aanraking kwam met de fotografie die in 1839 ontstond. Debeerst heeft kopers van Amerika tot de Verenigde Arabische Emiraten. Maar hij hoopt vooral ook dat de waardering in eigen land toeneemt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier