Kunstenfestival Next in Kortrijk krijgt ministers over de vloer

Redactie KW

De opening van het grensoverschrijdende kunstenfestival Next heeft donderdagavond het bezoek gekregen van onder meer Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) en de Waalse minister-president Rudy Demotte (PS). De aftrap werd gegeven in de nieuwe Budafabriek te Kortrijk.

Next is al aan zijn vijfde editie toe en kende een stevige uitbreiding. Daar waar de voorstellingen vorig jaar nog plaatsvonden in grotere centra als Rijsel, Kortrijk en Doornik, snijdt het kunstenfestival nu ook kleinere steden als Armentières, Vieux Condé en Ieper aan. Zeventig dans- en theatervoorstellingen worden nu in totaal over elf steden in de Eurometropool verspreid, en dit nog tot 1 december.

Eurometropool

“Een uniek project”, noemde Schauvliege het, die voor het eerst dit festival erkende en financieel steunde. “Er wordt vaak gesproken over deze Eurometropool die nu met Next ook duidelijk zijn culturele meerwaarde toont. De inwoners van Vlaanderen, Wallonië en Noord-Frankrijk worden allemaal met elkaar verbonden.”

Verbondenheid leek ook het themawoord want zowel Schauvliege als Demotte verwezen graag naar een ‘historisch’ cultureel akkoord tussen Vlaanderen en Wallonië dat binnenkort wordt geformaliseerd. Ook de burgemeester van de gaststad Stefaan De Clerck (CD&V) nam het woord. “Dit toont dat culturele samenwerking de basis vormt voor een goede verstandhouding en een open samenleving. Het toont ook de weg hoe politiek en economie moeten samenwerken.”

Kunstenfestival Next in Kortrijk krijgt ministers over de vloer

Bekijk hier de reportage

(BELGA)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van WTV, vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier