Kunstenaars gaan om met geheugen en herinnering in De Bond in Brugge

Redactie KW

In De Bond in Brugge is de tentoonstelling “Between Memory and Representation” gestart. Het overaanbod van informatie heeft het geheugen gebanaliseerd. Een zestal kunstenaars laten met fotografie, installaties en videokunst zien hoe zij met geheugen en herinnering omgaan. De tentoonstelling is een initiatief van het Brugse kunstplatform Horizon.

De installatie van Jasper Rigolle heeft veel weg van een ouderwetse montagetafel. De reeks filmpjes die hij hier projecteert vormen één groot geheugen. Want de verschillende media overvleugelen al lang het klassieke archief.

Els Vanden Meersch pakt uit met een fotografisch project rond Koerdische spooksteden. Want om een herinnering goed te kunnen inschatten moet je weten hoe ze ooit tot stand is gekomen. “Zij is dus naar Turkije getrokken en heeft de verschillende steden en dorpen die vernietigd zijn gefotografeerd. Uiteindelijk is het enige wat nog overblijft die foto’s die zij toont. De bevolking heeft die steden al lang verlaten”, zegt Michel Dewilde van het cultuurcentrum Brugge.

Science fiction

De Pool Pawel Jankowsky legde een collectie aan van science fiction romans waarin een denkbeeldige ideale maatschappij wordt beschreven. Science fiction was een populair genre achter het Ijzeren Gordijn. Bruggeling Daniël Dewaele pakt dan weer uit met een museum in Warchau dat nooit is gebouwd. De tentoonstelling Between Memory and representation loopt nog tot eind mei in De Bond in Brugge.

(B.V./A.D.)

Meer vanavond in het nieuws op Focus vanaf 18u00

Kunstenaars gaan om met geheugen en herinnering in De Bond in Brugge

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier