Kunstenaar uit Proven ontwerpt voertuig op zonne- en windenergie

Redactie KW

Kunstenaar Rik Ryon uit Proven heeft een voertuig in elkaar gestoken dat moet rijden op wind- en zonne-energie. Het gaat om een proto-type, dat nog verfijnd moet worden. Rik roept autoconstructeurs en mensen met creatieve ideeën, die willen meewerken aan de ontwikkeling ervan, op om contact met hem op te nemen.

Door de almaar stijgende energieprijzen, begon de kunstenaar naar alternatieven te zoeken. Hij is er nu zowat een jaar mee bezig. Na de denk- en experimenteerfase is hij effectief gestart met de bouw van zijn prototype. ‘Moeder natuur geeft ons zon en wind. Waarom zou een voertuig met schroef dan niet mogelijk zijn?’ vraagt hij zich af.

Recyclage

Hij heeft zijn voertuig volledig in elkaar geknutseld met recyclagematerialen. De achterste wielen komen van een oude zaaimachine, de voorste van een karretje van een melkboer. De stukken hout komen van de afbraak van een dak en van verpakkingsmateriaal, dat anders weggegooid of verbrand wordt. De stoel heeft hij bijna 20 jaar geleden ontworpen voor Interieur, een tweejaarlijkse designbeurs in Kortrijk. De schroef uit aluminium komt van een stuk dakbedekking, dat anders zou beland zijn op de schroothoop.

Meer humor

Hij zal de komende weken verder bouwen aan zijn voertuig. ‘Volgens mij mogen er ook ludieke wagens zijn. Het zal veel mensen plezieren als ze eens iets heel aparts zien passeren op de weg. We mogen wat humor houden in ons leven, er is op aarde al miserie genoeg,’ filosofeert Rik. Hij nodigt geïnteresseerden en autoconstructeurs uit om zijn ideeën samen verder uit te werken.

(P.L./A.D.)

Bekijk het voertuig van Rik vanavond in het nieuws op WTV vanaf 18u00

Kunstenaar uit Proven ontwerpt voertuig op zonne- en windenergie

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier