Kunstenaar moet 35.000 euro betalen voor bekritiseren werk collega

Redactie KW

Bruggeling Jan Verhaeghe moet bijna 35.000 euro betalen omdat hij in 2002 het werk van collega’s bekritiseerde. Een pak geld is dat, maar Jan Verhaeghe is vooral verontwaardigd omdat in het arrest ook staat dat je niet zomaar het werk van een collega mag herinterpreteren.

In 2002 plaatste Bruggeling Jan Verhaeghe paaltjes rond 21 kunstwerken met een lint waarop ‘Kijkverbod’ stond. Ook rond het beeld op de Burg ‘De Jongehuwden’ van het kunstenaarskoppel Stefaan Depuydt en Livia Canestraro. Zij stapten naar de rechtbank en halen nu hun slag thuis. Verhaeghe moet een flinke geldsom betalen Een precedent zegt Verhaeghe. ‘Want hoe moet het dan met het werk van bijvoorbeeld Marcel Broodthaers die zinspeelt op René Magritte. De hele kunstgeschiedenis is trouwens opgebouwd rond mensen die verder bouwen op het verleden of zich er net tegen afzetten. “

Steun

Verhaeghe krijgt steun van het stadsbestuur van Brugge. De schepen van cultuur vindt de uitspraak van het Hof onbegrijpelijk en spreekt van een aanslag op de vrije meningsuiting. Het stadsbestuur gaf Verhaeghe trouwens destijds een vergunning om zijn plannen uit te voeren en helpt nu mee betalen. Ook al had Verhaeghe het met zijn actie vooral gericht op het stadsbestuur zelf en hun wanbeleid rond kunst in de openbare ruimte.

Het volledige arrest moest ook gepubliceerd worden in twee kranten en ook dat kost handenvol geld. Samen met de interesten moet Jan Verhaeghe nu 35.000 euro neertellen.

(ND/BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS, vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier