Kunstacademie in Sint-Michielscomplex gesloten door instortingsgevaar

De academie van Poperinge is gesloten wegens instortingsgevaar.
Redactie KW

Het Sint-Michielscomplex, waar de stedelijke kunstacademie is gevestigd, is met onmiddelijke ingang gesloten door het stadsbestuur. Na een inspectie is gebleken dat er een groot risico is op instortingsgevaar, zeker bij stormweer. Het stadsbestuur is op zoek naar een alternatieve locatie voor de kunstacademie.

“In augustus bracht de preventieadviseur van het stadsbestuur een bezoek aan het gebouw en stelde hij vast dat de staat van de dakconstructie aanzienlijk verslechterd was”, meldt het stadsbestuur. “Het schepencollege besliste tevens om een gespecialiseerd bureau te raadplegen (hetzelfde bureau als dat die de toestand van het zwembad opvolgt) om na te gaan welke risico’s er waren en of er een oplossing kon aan geboden worden.”

“Het bureau bracht een plaatsbezoek en heeft zijn verslag niet afgewacht om gisteren per e-mail te laten weten dat dit gebouw best onmiddellijk buiten gebruik gesteld wordt om geen onverantwoorde risico’s te lopen.”

Moeilijk restauratiedossier

Het Sint-Michielscomplex is al lange tijd bouwvallig. Het stadsbestuur heeft de beslissing genomen om het pand te renoveren. In 1994 heeft toenmalig minister van Cultuur Johan Sauwens beslist het gebouw te beschermen. “Het daaropvolgend stadsbestuur startte een procedure bij de Raad van State om dit besluit te horen vernietigen. Nog voor de bescherming werd het dak (grotendeels) gerenoveerd, doch duidelijk niet goed, want al na 15 jaar is het opnieuw in slechte staat”, luidt de mededeling van het stadsbestuur.

Volgens het stadsbestuur liep de opmaak van het restauratiedossier “tot nu toe niet van een leien dakje.”

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks Nieuws West) van 9 oktober 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier