Kritiek op drinkwedstrijd Rapste Vat van studenten in Oostende

Redactie KW

Zowel de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen als de scholen stellen zich vragen bij het rapste vat, een activiteit van De Zwarte Kielen waarbij men zo vlug mogelijk een vat uitdrinkt. Woensdagavond vestigden De Brossers een nieuw record.

Studentenclub De Zwarte Kielen (KHBO) organiseerde woensdagavond in het Bosjoenk haar rapste vat-wedstrijd, waaraan acht andere studentenclubs deelnamen. “Bedoeling is om met een team van tien leden zo snel mogelijk een vat – goed voor 90 pinten – uit te drinken. Wie overgeeft, ligt uit de wedstrijd. Het record staat op naam van de De Brossers, die het Belgisch record houden op 12 minuten en 33 seconden”, zegt PR-man Arne Terryn van de Zwarte Kielen. De Brossers uit Kortrijk stelden hun record woensdagavond nog scherper en slaagden er in de 90 pinten in iets meer dan 8 minuten naar binnen te kappen.

Privé-initiatief

De twee hogescholen in Oostende lopen niet hoog op met de jaarlijkse traditie. Woordvoerder Frank Devos van de Katholieke Hogeschool Brugge Oostende (KHBO): “We staan niet achter dergelijke acties en vinden het betreurenswaardig. Maar het is geen organisatie van de school en we steunen dit financieel niet. Het is een privé-initiatief van meerderjarigen. We steunen als school graag een galabal, maar willen niet gelinkt worden aan dergelijk evenement.”

VAD : “Dit is alcoholmisbruik”

Marijs Geirnaert, directeur bij de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen (VAD), spreekt duidelijke taal: “Dit heeft niets te maken met leden van een studentenclub die voor de gezelligheid een pint drinken of met een studentencantus waar men een paar keer een glas ad fundum leegdrinkt. Het gaat om alcoholmisbruik. Ze denken niet na over de mogelijke gevolgen. Alcohol wordt immers pas met vertraging in het bloed opgenomen. De gevolgen kunnen ernstig zijn en dit soort drinken kan leiden tot een coma.

(EFOO)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Zeewacht

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier