Kritiek op besparingsplannen De Lijn in de Westhoek en Blankenberge

Redactie KW

Er is groeiende kritiek op de aangekondigde besparingsplannen bij De Lijn. Vooral in de Westhoek, waar fors gesnoeid zal worden in het aanbod van de belbussen is het ongenoegen groot. Maar ook elders wordt negatief gereageerd. In Blankenberge bijvoorbeeld.

De Lijn moet besparen en naast een aanwervingsstop en een verhoging van de inkomsten wordt ook het aanbod herbekeken. In bepaalde wijken in Blankenberge rijdt om het uur welgeteld één bus naar verschillende plaatsen in het centrum. Mogelijk verdwijnt deze dienst, maar dat zien de bewoners niet zitten.

In sommige gevallen kan de belbus een oplossing zijn, maar die moet uren op voorhand aangevraagd worden en heeft één welbepaalde opstapplaats. Dat is lang niet voor iedereen haalbaar en dus geen volwaardig alternatief, zeggen sommige busgebruikers

Ramp

De Westhoek is in het nieuwe besparingsplan wel zeer hard getroffen. Zo wordt het aanbod van de belbussen er gehalveerd. “De basismobiliteit in onze landelijke streek is sowieso al niet goed. Als ze snoeien in het aantal belbussen, wordt het helemaal een ramp,” zegt de Ieperse schepen van mobiliteit Jef Verschoore.

Of De Lijn zal ingaan op de verzuchtingen van de gemeenten en gebruikers, is nog maar de vraag. In elk geval zal geval per geval bekeken worden, luidt het.

(BS/AD)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS-WTV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier