Kris Peeters wil inzetten op verjonging in de landbouw

Redactie KW

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V), ook bevoegd voor Landbouw, wil dit jaar inzetten op verjonging in de landbouwsector.

Op vraag van de Groene Kring, de jongerenafdeling van de Boerenbond, tekenden Peeters en Piet Vanthemsche een petitie die de Europese instellingen oproept werk te maken van verjonging.

Nieuw plan

Op Vlaams niveau wordt dit jaar een nieuw plan voor plattelandsontwikkeling uitgewerkt. “Dat moet de gevolgen van de afbouw van de eerste pijler van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid opvangen, net als de verdere globalisering van de landbouwmarkten en de eisen die de samenleving oplegt op vlak van milieu, natuur en klimaat”, aldus Peeters bij de opening van de tweejaarlijkse land- en tuinbouwbeurs Agriflanders in Gent.

Om daarin te slagen, wil Peeters focussen op vier prioriteiten, waarbij de instroom van bekwame jonge land- en tuinbouwers voorop staat. “Dit is per definitie essentieel om de sector een gezonde toekomst te geven”, aldus Peeters. “Het is dan ook met veel overtuiging dat ik de verklaring van Groene Kring heb ondertekend. Ik steun hun oproep aan de Europese instellingen om prioriteit te geven aan deze verjonging.”

Management

Verder wil Peeters bedrijven risicobestendiger te maken door onder meer in te zetten op het versterken van managementcapaciteiten. Daarnaast wordt prioriteit gegeven aan de inschakeling van de landbouwbedrijven in het leefmilieu-, natuur- en klimaatbeleid en afsluitend wordt verder ingezet op innovatie, door te investeren in het wetenschappelijk praktijkonderzoek.

(BS/Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier