Kris Peeters vraagt Paul Breyne voorzichtiger te zijn met uitspraken rond oorlogsherdenkingen

Redactie KW

Vlaams minister-president Kris Peeters heeft met voormalig gouverneur Paul Breyne gebeld over zijn uitspraken in de krant afgelopen weekend.

Breyne coördineert voor de federale regering de herdenkingen van honderd jaar Grote Oorlog. Hij vreesde dat de herdenkingen te commercieel worden, maar die uitspraken vielen niet overal in goede aarde. ” Zijn recente uitspraken in de Vlaamse pers over de herdenking die dreigt te verworden tot een Vlaamse kermis ten bate van pralineverkopers, schaden het imago van de vele ernstige inspanningen rond de herdenking van de eerste wereldoorlog”, meent Vlaams Volksvertegenwoordiger Jurgen Vanlerberghe uit Poperinge.

“Ik heb aan niemand een vinger gestoken. Ik heb ook geen enkele instantie genoemd”, reageert Paul Breyne. “Ik kan wel zeggen dat ik in veel landen geweest ben om hierover te spreken, en dat keert telkens terug. Met name: de zorg dat de herdenkingen gebeuren met respect, waardigheid”, zegt de commisaris-generaal voor de oorlogsherdenkingen.

Communicatie

De uitspraken waren dus gewoon een vertaling van wat er leeft in landen zoals Australië en Nieuw-Zeeland , zegt Breyne. Maar ze leidden wel tot een debat in het Vlaams parlement en minister-president Peeters heeft zelfs gebeld met de commissaris-generaal. ” We moeten naar de buitenwereld niet laten uitschijnen dat dat hier een Vlaamse kermis zal zijn met circusartiesten en pralineverkopers. Dat is een beeld dat wij absoluut niet mogen ophangen. In de communicatie moet daarrond de nodige zorg besteed worden”, zegt Vlaams Minister-President Kris Peeters.

Het telefoongesprek tussen Peeters en Breyne verliep gemoedelijk, maar Peeters leidt de Vlaamse regering en Breyne werkt voor de federale regering. Hij is niet op de vingers getikt.

(J.V./A.D.)

Kris Peeters vraagt Paul Breyne voorzichtiger te zijn met uitspraken rond oorlogsherdenkingen

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier