Kris Peeters verzaakt aan traditionele 11 julispeech in Kortrijk

Redactie KW

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) zal op 10 juli op de Guldensporenviering aan de Maagd van Vlaanderen in Kortrijk geen 11 julispeech houden. “Op zijn eigen voorstel en met een goede reden”, benadrukt burgemeester Lieven Lybeer. De toespraak van de minister-president, sinds jaar en dag een vaste waarde op de Guldensporenviering, wordt nu op de Vlaamse feestdag zelf gehouden.

Het is de eerste keer in jaren dat de Vlaamse minister-president ervoor kiest om geen speech te geven op de vooravond van de Vlaamse feestdag, tijdens de traditionele Guldensporenviering op het Kortrijkse Groeningeveld. Op die plek werd in 1302 het Franse leger verslagen.

“De minister-president heeft een goede reden en een goed alternatief”, weet Lybeer. “Op 11 juli wordt het startschot gegeven van de jaarlijkse ‘Kortrijk Congé’-happening in aanwezigheid van de burgemeester van Rijsel, Martine Aubry. Die happening vindt plaats op het nieuwe bedrijventerrein Evolis langs de E17, aan de voet van de vier windturbines die sinds kort operationeel zijn. Peeters vroeg of hij zijn speech die dag en op die plek kan houden.” En daar heeft Lybeer geen bezwaren tegen. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier