Kris Peeters stelt in Ieper de 70 zandzakjes voor herdenkingstuin 14-18 in Londen voor

Redactie KW

In Ieper heeft minister-president Kris Peeters samen met o.a. de Britse ambassadeur in Ieper het project voor de herdenkingstuin 14-18 in Londen voorgesteld.

Kinderen van over heel het land hebben samen met Britse kinderen op 70 Britse oorlogsbegraafplaatsen in West-Vlaanderen zand verzameld in 70 zandzakjes. De zandzakjes kregen de naam van de begraafplaats waar het zand vandaan kwam en liggen nu opgebaard in het Ieperse In Flanders Field-museum.

Speciale Last Post-ceremonie

Op 11 november wordt rond de zandzakjes een speciale Last Post-ceremonie gehouden. Daar zal de Duke of Edinburgh, de Britse prins Philip, aanwezig zijn. Dat heeft de Britse ambassadeur donderdagmorgen in Ieper meegedeeld. Er wordt ook een delegatie van het Belgische koningshuis verwacht.

De zandzakjes woprden daarna met de Louise Marie van de Belgische marine naar Londen gebracht. Daar zullen ze de kern vormen van de eerste Memorial Garden. Het is de Brugse landschapsarchitect Piet Blanckaert die er de tuin heeft ontworpen. Hij heeft het ontwerp in Ieper voorgesteld. De tuin bevindt zich in hartje Londen, vlakbij Buckingham Palace.

De Vlaamse regering voert gesprekken om soortgelijke herdenkingstuinen in te richten in Frankrijk, Nieuw-Zeeland, Canada en ook Duitsland liet al interesse blijken.

(JG – Foto’s EG)

Kris Peeters stelt in Ieper de 70 zandzakjes voor herdenkingstuin 14-18 in Londen voor

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier