Krijgen we een speelstraat ?

Redactie KW

HOOGLEDE Op de vooravond van het nieuwe schooljaar komt de gemeenteraad opnieuw samen. Om de vakantie passend af te sluiten, gaat Open VLD op zoek naar een speelstraat.

In plaats van de gebruikelijke dinsdag, komt de gemeenteraad uitzonderlijk samen op maandag 31 augustus. In openbare zitting geven de raadsleden al dan niet hun goedkeuring aan een tijdelijk reglement voor een speelstraat. Het betreft de bespreking van een bijkomend punt, aangebracht door de OpenVLD-fractie. Dat tijdelijk speelstraatreglement zou gelden in de Nieuwkerkestraat, nu zondag 20 september van 14 tot 18 uur. Indien een succes, zou een algemeen reglement betreffende speelstraten goedgekeurd kunnen worden.

We namen contact met initiatiefnemer Frederik Sap (Open VLD), voor wat tekst en uitleg. Frederik : “In een speelstraat wordt de hele breedte van de straat voorbehouden voor het spelen. Enkel een woonstraat met snelheidsbeperking tot 50 km per uur en zonder openbaar vervoer komt in aanmerking om een speelstraat te worden. De voordelen van dergelijke speelstraten zijn legio. Het laat de kinderen niet enkel toe om zich eens op straat op een veilige manier uit te leven, maar het bevordert ook het sociale contact tussen de straat- of wijkbewoners, tussen jong en oud.”

Open Stratendag

“Er zijn al enkele straatbewoners van de Nieuwkerkestraat vragende partij voor zo’n speelstraat”, vervolgt Frederik. “Die straat leent zich perfect voor zo’n speelstraat. En welke dag schikt er beter dan Open Stratendag op zondag 20 september ? Hopelijk stapt de gemeenteraad mee in het verhaal. Dan hebben we enkel nog goed weer nodig om van de speelstraten een succesverhaal te maken.”

De overige agendapunten zetten we kort op een rij : Voorstel tot behalen titel Fair-trade gemeente; Jaarrekening 2008 OCMW – financieel verslag / jaarverslag; Kennisname begrotingswijziging nr. 1 en 2 van de politiebegroting 2009; Aanpassen subsidiereglement voor het jeugdwerk; Jubileumtoelage naar aanleiding van 50 jaar parochie Christus-Koning; Jubileumtoelage Toneelvereniging ‘t Amateurke; Uitbreiden van het lagedruk aardgasnet in de Torhoutstraat; Vaststellen van het lestijdenpakket voor het schooljaar 2009-2010; Goedkeuring lokale samenwerkingsovereenkomsten Forum Lokale Werkgelegenheid met huishoudelijk reglement en Werkwinkel Roeselare met huishoudelijk reglement.

In geheime zitting krijgen we het eervol ontslag aan een brandweerman en het aanduiden van een plaatsvervanger voor de algemene vergadering van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening.(JD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier