Kortrijkzaan wint Groene Waterman-publieksprijs

© Frederik Buyckx
Redactie KW

Vrijdagavond werd in het Antwerpse stadhuis voor de zesde maal De Groene Watermanprijs uitgereik. Er was een jury- en een publieksprijs. Die laatste werd gewonnen door Kortrijkzaan Korneel De Rynck.

Begin januari werd de shortlist bekendgemaakt. De Rynck was één van de zeven genomineerden met ‘De tuin van Tito’, het literaire relaas van een reis langs de spoorlijn Belgrado-Sarajevo, dwars door het hart van Joegoslavië. De afgelopen maand konden lezers via de website van de boekhandel stemmen voor de publieksprijs. De Rynck won met meer dan zeshonderd voorkeurstemmen. De organisatie had lof voor de ‘zeer vlotte pen, vaak ontroerend, pittig en met de nodige journalistieke afstand tot gebeurtenissen en personen.’

De juryprijs, die bepaald werd door drie medewerkers van De Groene Waterman, Freek Braeckman en Eva Brems ging naar ‘Oorlog met de Salamanders’ van de Tsjechische auteur Karel Capek. De jury omschreef het als ‘één van de meest ingrijpende politieke satires die we ooit gelezen hebben’.

(KPL)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, Kortrijks Handelsblad.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier