Kortrijkse Lieve Halsberge spreekt Canadese slachtoffers pedopater Erik Dejaeger

Redactie KW

De van Kortrijk afkomstige Lieve Halsberge heeft in Canada heel wat slachtoffers bezocht en gesproken van de Roeselaarse pedofiele pater Erik Dejaeger. Die zit in een Canadese gevangenis in afwachting van een proces wegens pedofilie. In Krant van West-Vlaanderen brengt Lieve Halsberge verslag uit over haar ontmoetingen met misbruikslachtoffers.

Oblaat Erik Dejaeger zit vast in de Canadese gevangenis nadat hij door ons land werd uitgeleverd aan Canada. Daarvoor leefde hij ondergedoken onder meer in het Waregemse oblatenklooster. De van Roeselare afkomstige pater werd al eens in Canada veroordeeld voor pedofilie en er wachten hem nu een dertigtal klachten voor pedofilie.

Lieve Halsberge zette zich onder meer in om Dejaeger uitgeleverd te krijgen aan Canada. Begin juli is ze naar Iqaluit gereisd waar ze tientallen slachtoffers kon spreken.

Kapot

Lieve Halsberge: “We zijn nu al zeker van een vijftigtal slachtoffers van Dejaeger. In het dorpje Igloolik misbruikte hij vrijwel elk kind waar hij bij kon. De hele gemeenschap is er kapot. Ik ontmoette er de burgemeester en hij zei dat heel zijn dorp het trauma moet verwerken.”

Lieve Halsberge: “Het is goed dat de pater eindelijk een proces krijgt. Op die manier komt de waarheid aan het licht. De erkenning is de eerste stap in het verwerkingsproces voor de slachtoffers.”

Vrees

Maar toch vreest Lieve Halsberge dat de slachtoffers wel eens heel hard zullen worden aangepakt door de advocaten van de pater. Lieve Halsberge is voorzitter van de Belgische afdeling van SNAP, een wereldwijde organisatie die zich bekommert over het lot van slachtoffers van pedofiele geestelijken.

Meer in Krant van West-Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier