Kortrijkse energiefactuur is duurste van Europa

Redactie KW

In de gemeenteraad van Kortrijk is fel gedebatteerd over de hoge elektriciteitsfactuur die de consument er moet betalen. Uit een recente studie van Test-Aankoop blijkt dat een inwoner uit Kortrijk voor 3500 Kwh jaarlijks 933 euro betaalt, terwijl een Antwerpenaar het met ruim 200 euro minder kan. Kortrijk staat daarbij aan kop in ons land en zelfs in Europa. Sp-a – raadslid Marc Lemaitre van Kortijk wil de kostprijs aanpakken door de winst van de 60 gemeenten bij Gaselwest in te perken. Schepen Leleu wil van de hogere overheid een eenheidsprijs waarbij iedereen evenveel betaalt.

De energiefactuur in Kortrijk is de hoogste van het land en zelfs van Europa. In Rijsel is de elektriciteit zo maar eventjes de helft goedkoper. De productiekost, de kosten van de distributienetbeheerder en de 21 procent BTW bepalen de prijs. Daarenboven is ook de plaats waar je woont bepalend.

“Als we in Antwerpen een kilometer elektriciteitsnet aanleggen, kun je er meer woningen op aansluiten dan in een landelijke regio zoals Gaselwest. Je zit met verschillen tussen netbeheerders en in kosten. Je krijgt verschillen volgens de distributie van netbeheerders en zelfs de plaats waar je woont”, zegt Simon Van Weymeersch van distributienetbeheerder Eandis

In de gemeenteraad van Kortrijk is gedebatteerd over de hoge energiefactuur. Schepen Guy Leleu, die ook zetelt in het directiecomité van de intercommunale Gaselwest, wil het debat op hoger niveau aanzwengelen.

“De gesprekken gaan vooruit”, zegt schepen Guy Leleu. “Iedereen is zich bewust van het probleem. Ik ben ervan overtuigd dat we elkaar zullen vinden in de vele besprekingen en dat we zullen komen tot een eenheidstarief. Dat zit er zeker in”.

Aan de gemeenteraad heeft Marc Lemaitre van SP.a een resolutie voorgelegd om het winstaandeel van de gemeenten van zo’n 15 procent in de intercommunale Gaselwest in vraag te stellen. Minder winst voor de gemeenten zou alvast de factuur voor de consument kunnen drukken.

“Volgens mij is het een verdoken belasting. Het is ook een dure belasting. Voor elke euro betaal je een halve euro aan Electrabel. Bovendien is het een belasting op een basisbehoefte waarbij een arm gezin en een rijk gezin evenveel betalen”, zegt Marc Lemaitre.

De resolutie is door de Kortrijkse gemeenteraad verworpen. Voor wie wil weten hoe en wanneer de elektriciteitsfactuur in en rond Kortrijk zal dalen, is het nog afwachten. (KV)

Meer nieuws op Focus-WTV vanaf 18u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier