Kortrijkse deken Gesquière is ten grave gedragen

Redactie KW

Met een begrafenisplechtigheid die zo’n twee uur duurde heeft een volle Onze-Lieve-Vrouwekerk in Kortrijk zaterdag afscheid genomen van deken Marc Gesquière. Onder de aanwezigen o.a. minister Stefaan De Clerck, gouverneur Breyne, CD&V-politicus Johan Verstreken en diverse burgemeesters uit de omliggende gemeenten.

De kist van de deken werd door een stoet van priesters en misdienaars naar de kerk begeleid. Het was – zoals dat voor een deken de traditie is – de Brugse bisschop mgr. De Kesel die voorging in de plechtigheid.

Bisschop De Kesel had het tijdens de viering over iemand die zichzelf heeft gegeven in dienst van het evangelie, die steeds een helpende hand of een luisterend oor had voor anderen. “Wat hij voor anderen

heeft kunnen doen, heeft hij niet voor zichzelf kunnen doen”, klonk het. “Aan deze vorm van eenzaamheid is hij ten onder gegaan.” Over de dubbele identiteit van de deken, die regelmatig homomilieus

frequenteerde, werd niet gesproken. Ook de Kortrijkse burgemeester Lybeer voerde het woord en had het over ‘hoge bomen die veel wind vangen’.

De Kortrijkse deken verdween op 20 februari zonder een spoor na te laten. Vorige week werd zijn lichaam teruggevonden in de Leie in Wielsbeke. De priester kwam door zelfdoding om het leven.

(MVK/Belga, foto MVK)

Meer in Krant van West-Vlaanderen (Editie Kortrijks Handelsblad en Het Wekelijks Nieuws Gaver) van vrijdag 25 maart.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier