Kortrijkse burgemeester noemt Vlaamse regering ‘Kafka in Actie’

Redactie KW

Burgemeester van Kortrijk Vincent Van Quickenborne (Open Vld) is niet te spreken over een besluit dat de Vlaamse regering nam over stadsontwikkelingsprojecten. Volgens Van Quickenborne zouden nu ook ontwikkelaars van kleine projecten een nota met mogelijke milieu-effecten moeten laten opstellen. Dat zou de werklast van steden en gemeenten fors verhogen.

“Dit nieuw besluit bewijst dat er geen einde komt aan de regeldrift van de Vlaamse regering”, zegt Van Quickenborne. Het bewuste besluit verscheen twee dagen geleden in het Staatsblad. Stadsontwikkelingsprojecten met inbegrip van parkeerterreinen zouden nu ook onder de zogenaamde milieueffectenrapportage (MER-)plicht vallen. “Aangezien er geen drempelwaarden meer zijn, bijvoorbeeld over het aantal voertuigen of het aantal vierkante meter, die bepalen of een project al dan niet als een stads-ontwikkelingsproject wordt gezien, moeten ook relatief kleine projecten de screening ondergaan. Dat kan betekenen dat een kleine verkaveling met een tiental woningen en enkele parkeerplaatsen hieraan onderworpen is”, zegt Van Quickenborne.

‘Regeldrift Vlaamse regering’

De Kortrijkse burgemeester vindt het opmerkelijk dat er over het besluit nauwelijks is gecommuniceerd, “terwijl dit stads- en gemeentebesturen, architecten, aannemers, en projectontwikkelaars bijzonder aanbelangt”. “Dit nieuw besluit bewijst dat er geen einde komt aan de regeldrift van de Vlaamse regering. Diezelfde Vlaamse regering heeft de mond vol van minder planlasten. In de praktijk gaat het de tegenovergestelde richting uit. Vlaanderen In Actie is Kafka In Actie”, besluitVan Quickenborne. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier