Kortrijkse Belgacomtoren krijgt nieuwe functies

Redactie KW

Het Kortrijkse Belgacomgebouw krijgt op termijn een andere invulling. Door herstructureringen en technologische vernieuwingen is het pand veel te groot geworden. Het gebouw biedt op termijn heel wat mogelijkheden om de wijk een nieuw elan te geven. Stadsontwikkeling Kortrijk en Connect, het vastgoedfiliaal van Belgacom, hebben hun masterplan voorgesteld.

De ligging van het bedrijf is een grote troef, vlakbij het nieuwe winkelcentrum K en grenzend aan een viertal straten. Een Antwerps architectenbureau ontwikkelde een concept dat daar op inspeelt.

“Idee is een soort van binnentuin te maken waarbij je kan doorsteken naar de verschillende richtingen, zodat je hier een nieuwe functie krijgt en andere delen van de stad kan belopen,” zegt Trui Tydgat van het Stadsontwikkelingsbedrijf.

Belgacom nam het pand in 1947 als lijnencentrum in gebruik. Met de komst van de digitale techniek is het imposante torengebouw niet meer efficiënt en veel te groot.

In Kortrijk blijven

“Er is geen enkele reden om aan te nemen dat wij weggaan uit de Kortrijkse agglomeratie,” zegt Gert Schoofs van Connect. “Het is door het verkleinen van de behoefte dat er een groot stuk van het gebouw zal leegkomen en dan is het nuttig om er een nieuw bestemming aan te geven.”

Tegen 2016 zou een gedeelte van het blok vrijkomen. Het hoofdgebouw dat zo’n 25 hoog is blijft als de blikvanger van dit multifunctioneel project. De initiatiefnemers denken ondermeer aan kantoorruimte of kinderopvang.

Tegen eind dit jaar zou het architectenbureau een eerste visie klaar moeten hebben.

(JV/BV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier