Kortrijks crematorium alweer juridisch onder vuur

Redactie KW

Het crematorium op Hoog Kortrijk ligt alweer juridisch onder vuur. Hoewel er op de site volop wordt gebouwd om het crematorium tegen de nazomer af te hebben, adviseert de auditeur van de Raad van State nu om de milieuvergunning te vernietigen. Het advies van de Raad van State verwondert zowel de voor- als tegenstanders. Op de echte uitspraak van de Raad van State is het nog even wachten, maar voor initiatiefnemer Psylon is het geen goed nieuws.

De auditeur bij de Raad van State adviseert de vernietiging van de milieuvergunning voor het crematorium in aanbouw in Kortrijk. Met het Bijzonder Plan van Aanleg voor de zone is volgens De Raad van State iets niet in orde. “Dat was voor ons even schrikken,” zegt voorzitter Lieven Lybeer van Psylon. “Het is een zeer eigenaardige boodschap. Het gaat om een milieuvergunning, maar de adjunct-auditeur bij de raad van state oordeelt over het bpa van 20 jaar geleden.”

De tegenstanders van het project, het comité Samen Sterk dat al 5 jaar protesteert tegen de komst van het crematorium, haalt met dit voorlopige advies een slag thuis. Hun advocaten bestuderen nu het advies, en daarom willen ze niet voor de camera reageren. Ondertussen gaat de bouw van het crematorium gewoon door.

Psylon maakt zich sterk dat het uiteindelijk wel mogelijk zal blijken om de bouw af te ronden en het crematorium te openen mét een milieuvergunning. Het comité Samen sterk daarentegen blijft zich ondanks de vergevorderde werken verzetten. Er lopen ook nog andere procedures bij de Raad van State die roet in het eten kunnen gooien. Maar op een definitieve uitspraak is het nog wachten.

(jv-belga)

Meer vanavond in het WTV-nieuws vanaf 18u30, en ook stipt om 22u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier