Kortrijk zet klassieke muziek in tegen hangjongeren in Begijnhofpark

Redactie KW

De stad Kortrijk gaat klassieke muziek inzetten om de overlast van zogeheten hangjongeren in het Begijnhofpark te bestrijden.

Het schepencollege van Kortrijk besliste donderdag om vanaf volgende week geluidsboxen te installeren in het park, dat geen al te beste reputatie heeft. De theorie erachter is dat de meeste jongeren niet van klassieke muziek houden en daarom andere oorden zullen opzoeken.

Verscheidene steden in Groot-Brittannië, Australië, de Verenigde Staten en Nederland namen al een gelijkaardig initiatief.

Aangenaam

“We willen het park vooral een aangename sfeer geven. Maar als daardoor ook de overlast verdwijnt, is dat mooi meegenomen”, zegt de Kortrijkse burgemeester Stefaan De Clerck (CD&V). Volgens hem zitten er momenteel vooral jongeren in het park, maar moet iedereen zich er welkom voelen. Behalve geluidsboxen zullen er ook picknickbanken en zitbankjes worden geplaatst.

Klassieke muziek vormt een alternatief voor de “mosquito”, een pieptoon die zo hoog is dat alleen jongeren hem horen. Proefprojecten daarmee werden afgevoerd omdat het toestel in strijd is met de rechten van het kind.

Bedenkingen

Klassieke muziek als wapen tegen overlast van jongeren, het nieuwsbericht doet bij menig muzikant wel even de wenkbrauwen fronsen. Diederik Glorieux, een professioneel geschoolde klassiek musicus uit Kortrijk, en dirigent van verschillende gezelschappen, heeft alvast zijn bedenkingen.

Kortrijk zet klassieke muziek in tegen hangjongeren in Begijnhofpark

Bekijk hier de reportage

Kortrijk zet klassieke muziek in tegen hangjongeren in Begijnhofpark

Reactie muzikant

(Belga, foto Kortrijk)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van WTV.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier