Kortrijk wil meer jonge gezinnen naar centrum halen

Redactie KW

Om meer jonge gezinnen in het stadscentrum van Kortrijk te krijgen heeft de stad een tiental kleine rijwoningen in een achtergestelde buurt aangekocht. Bedoeling is dat er in samenwerking met jonge architecten moderne betaalbare nieuwbouwwoningen in de plaats komen. Doordat de stad een duit in het zakje doet zouden jonge mensen voor 200.000 euro een nieuwe woning kunnen kopen.

In de Pluimstraat en Slachthuisstraat in Kortrijk prijkt op een tiental woningen een bijzondere affiche. Het Sok, het Kortrijkse stadsontwikkelingsbedrijf, kocht de woningen, waarvan de meeste alleen nog goed zijn voor de sloophamer. Het wil ze nu aan een voordelig prijsje verkopen aan mensen die er samen met een jonge hedendaagse architect een nieuwbouw willen bouwen. De kopers moeten wel een bepaald profiel hebben.

Gedreven jonge mensen

“Wij zoeken jonge gedreven mensen, bij voorkeur gezinnen waarvan één van beiden een maximumleeftijd heeft van 40 jaar,” zegt Trui Tytgat van SOK. “Ze mogen maximum 70.000 euro verdienen en ze mogen geen andere eigendom hebben.”

“Het is inderdaad schrijnend te moeten vaststellen dat 55% van de gezinnen die Kortrijk verlaten dit doen om in het arrondissement te blijven wonen,” zegt schepen van stedenbouw Wout Maddens. “Ik ben ervan overtuigd dat we het wonen in de stad nog meer moeten promoten.”

Om de buurt nieuw leven in te blazen is hier ook al een tijdje begeleide woningrenovatie. Daarnaast komt ook een bebloemingsproject en zal het doorgaand verkeer worden geweerd.

(jv)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier