Kortrijk wil charter over toeslag voor personeel op koopzondag

Redactie KW

Het Kortrijkse stadsbestuur wil dat de winkels in het centrum straks 13 zondagen open zijn in plaats van de huidige 8.

Om de winkels zo vaak te openen moet Kortrijk erkend worden als toeristisch centrum. Dat betekent ook dat er geen wettelijk kader is voor een toeslag voor die extra zondagen. Maar daar zou het stadsbestuur een mouw aan willen passen met een charter. Daarin voorziet de burgemeester een toeslaggarantie en een regeling rond vrijwillig werken.

Unizo

Maar het ziet er naar uit dat er nog heel wat water naar de zee zal moeten stromen om iedereen op één lijn te krijgen. Werkgeversfederatie Unizo is alvast tegen. “Wij onderhandelen niet over zo’n charter”, zegt Axel Ronse van Unizo Zuid-West-Vlaanderen.. “Onze leden zullen hun personeelsleden vergoeden zoals wettelijk vastgelegd in de nationale cao’s als Kortrijk erkend wordt als toeristisch centrum. Dus zonder toeslag.”

Vakbonden

De vakbonden die 400 handtekeningen hebben verzameld tegen het plan vragen zich af of zo’n charter wel juridisch kan. Maar ze vinden in elk geval dat Kortrijk veel beter zou investeren in het winkelen op zaterdag en winkelavonden want die laatsten lokken nog te weinig volk.

(K.B./A.D.)

Meer vanavond op WTV vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier