Kortrijk Weide in handen van de stad

Redactie KW

De stad Kortrijk heeft een overeenkomst over de aankoop van de gronden op Kortrijk Weide. “Al sinds 2005 zijn er onderhandelingen lopende maar door de bodemverontreiniging op het terrein sleepte dat langer aan dan gepland. Maar we zijn vorige week tot een gunstig akkoord gekomen”, zegt burgemeester Lieven Lybeer.

Al ruim 5 jaar onderhandelen de stad, het stadsontwikkelingsbedrijf (SOK), de NMBS en het Fonds voor Spoorweginfrastructuur (FSI) over de terreinen van Kortrijk Weide. „De onderhandelingen zijn na lange tijd tot een goed einde gebracht. De stad betaalt 1,5 miljoen euro voor het terrein van 55.500 m² en de loods. Aanvankelijk was de vraagprijs 3 miljoen euro. Maar door die prijsverlaging, staan wij wel in voor de bodemsanering van de zuidelijke kant van het terrein.”

Belangrijke zet

Ondertussen liet de stad al een schatting maken en die verontreiniging zou tussen de 125.000 en 750.000 euro bedragen. De noordelijke kant van het terrein wordt betaald door de NMBS. Voor de stad is dit een belangrijke zet. „Door de aanleg van de Westelijke Ring rond Kortrijk vergrootte het belang van dit stadsdeel. Het is strategisch gezien wel een belangrijk sleuteldeel hiervan. Kortrijk Weide ligt aan langs de vernieuwde Leieboorden én vormt ook een verbinding tussen de hogeschoolcampus en de binnenstad.

(MVM)

Uit Krant van West-Vlaanderen (Editie Het Kortrijks Handelsblad) van vrijdag 2 april 2010

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier