Kortrijk laat het zien: voetbalveiligheid kan stukken goedkoper

Redactie KW

De handhaving van orde en veiligheid bij voetbalwedstrijden in eerste klasse kan stukken goedkoper. Dat leert in elk geval de aanpak van politiezone Vlas en KV Kortrijk. Volgende week mag de verantwoordelijke commissaris de Kortrijkse aanpak op een internationaal congres in Denemarken presenteren.

De traditionele aanpak van de ordehandhaving kostte Kortrijk de inzet van gemiddeld 80 politieagenten. Met de nieuwe aanpak zijn er nog maar een goeie 20-tal politieagenten van doen bij de thuiswedstrijden van KV Kortrijk. Er wordt niet ingeleverd op veiligheid, maar de aanpak is wel stukken goedkoper. In het Kortrijkse voorbeeld wordt de prijs herleid tot één kwart van wat het drie jaar geleden kostte.

In Krant van West-Vlaanderen leggen commissaris Bart Coussement van politiezone Vlas en directeur Jo Vanhecke van de Voetbalcel van Binnenlandse Zaken – eveneneens een West-Vlaming – uit op welke manier dat gebeurt.

Alles is terug te voeren tot goed gastheerschap: wie zich welkom voelt, zal zich rustiger gedragen. Daarom worden geen paarden meer ingezet, geen agenten in gevechtskledij…

Bart Coussement en Jo Vanhecke Beiden zijn volgendfe week in Denemarken te gast op een internationaal congres . ,,Maar agenten in heel Europa krijgen nu al de Kortrijkse aanpak als voorbeeld in hun opleiding”, zet Jo Vanhecke nog.

Meer in Krant van West-Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier