Kortrijk krijgt nieuwe jeugdherberg

Redactie KW

De Vlaamse regering heeft op voorstel van minister van Toerisme Geert Bourgeois het ontwerp en bestek goedgekeurd voor de bouw van een volledig nieuwe jeugdherberg met sportaccommodatie op de site Groeningeheem in Kortrijk. De huidige jeugdherberg wordt afgebroken als de nieuwe klaar is in 2014.

Deze nieuwe jeugdherberg past in de inhaalbeweging voor het jeugdtoerisme van minister voor Toerisme Geert Bourgeois, en in de plannen van de Stad Kortrijk om het aanwezige overnachtingsaanbod inzake sociaal toerisme uit te breiden. De Stad Kortrijk treedt op als bouwheer van het project in samenspraak met Toerisme Vlaanderen dat de vernieuwde jeugdherberg zal aankopen in 2014.

“De nieuwe jeugdherberg zal een grote stap vooruit zijn op het vlak van comfort, duurzaamheid, toegankelijkheid en hedendaags design. Met deze en andere nieuwe Toerisme Vlaanderen jeugdherbergen in Vlaamse steden richten we ons ook op de groeiende markt van het individueel jongerentoerisme, ook uit het buitenland. Kwaliteitsvol maar betaalbaar logies is dan een basisvereiste. In dit project is de samenwerking tussen veel verschillende partners, ook uit het hoger onderwijs, opvallend,” aldus minister Geert Bourgeois.

De huidige jeugdherberg van 96 bedden is verouderd. Het ontwerpbureau URA kreeg eind 2011 de opdracht om een masterplan voor de site Groeningeheem op te stellen en een volledig ontwerp uit te werken voor de jeugdherberg en sportinfrastructuur. De Vlaamse regering keurde vandaag hun plannen goed. Het gelijkvloers van de nieuwbouw jeugdherberg wordt dankzij de grote glaspartijen zeer open, met een ruim onthaal met balie, bar, multimedia ruimte, twee polyvalente zaaltjes, een ruime eetzaal en de keuken. Daarop komen vier verdiepingen in rode betonpanelen met in totaal 38 kamers. Vier daarvan zullen volledig toegankelijk zijn voor personen met een beperking. De capaciteit ligt nog niet vast maar zal ergens tussen 118 en 133 bedden liggen, afhankelijk van het aantal stapelbedden. Boven de keuken komt een conciërgewoning met uitzicht over de site. De huidige jeugdherberg gaat tegen de vlakte als de nieuwe medio 2014 klaar is. In een volgende fase komt er ook een nagelnieuwe sportzaal.

20.000 overnachtingen

De kostprijs voor de jeugdherberg wordt geraamd op 4.285.000 euro. Toerisme Vlaanderen wordt eigenaar van de afgewerkte jeugdherberg en de sportinfrastructuur en zal daarvoor 4 miljoen euro betalen. Maar ook de Stad Kortrijk, de provincie West-Vlaanderen, de Katholieke Hogeschool Zuid-West-Vlaanderen en de Hogeschool West-Vlaanderen dragen financieel bij aan dit project. De hogescholen willen de internationale dimensie van hun opleidingen opvoeren en zoeken flexibele overnachtingsmogelijkheden voor buitenlandse studenten, de provincie denkt vooral aan bijkomende capaciteit voor sportklassen en evenementen.

In 2011 telde de jeugdherberg van Kortrijk 9000 overnachtingen. Het streefdoel is om in de nieuwe jeugdherberg jaarlijks ongeveer 20.000 overnachtingen te realiseren. De vzw Vlaamse Jeugdherbergen zal ook de nieuwe Toerisme Vlaanderen jeugdherberg exploiteren. De stad Kortrijk start nu de aanbestedingen om de aannemers van de bouwwerken aan te duiden. De start van de werken is gepland in de lente van 2013.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier