Kortrijk hanteert strikte geluidsnormen tijdens Sinksenfeesten

Redactie KW

Op de meeste plaatsen in de Kortrijkse binnenstad geldt er tijdens de Sinksenfeesten een strikte geluidsnorm. Dat antwoordde schepen van Cultuur en Evenementen Christine Depuydt (CD&V) op de gemeenteraad van maandagavond.

Alle activiteiten van de Sinksenorganisatie stoppen om middernacht en op maandag 28 mei zelfs al om 22 uur. Ook andere organisatoren moeten zich aan strikte normen houden en om middernacht de volumeknop dicht draaien.

Alleen rond De Kreun – en dus niet aan de Vlasmarkt of de Burgemeester Reynaertstraat – geldt er een uitzondering: daar ligt de norm tot 1 uur ‘s nachts op 95 decibel en vanaf dan op 90 (tot 3 uur) of 85 decibel (tot 5 uur).

“De strikte afspraken waren nodig nadat er vorig jaar een honderdtal klachten over geluidsoverlast bij de politie zijn binnengelopen”, aldus Christine Depuydt. “Vorig jaar waren er geen afspraken, dit jaar dus wel.”

Controle

De politie zal tijdens de Sinksenfeesten controleren en waar nodig tussenkomen, beloofde de schepen. “Maar omdat er op voorhand duidelijke afspraken gemaakt zijn, voorziet de politie weinig problemen. We rekenen er wel op dat het lawaainiveau na middernacht leefbaar zal zijn voor de inwoners van de stad”, aldus de schepen.

Bert Herrewyn (SP.a) pleitte ervoor om de uitzonderingen uit te breiden, maar daar wou de schepen niet op ingaan.

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Kortrijks Handelsblad.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier