Kortrijk, één jaar na de gemeenteraadsverkiezingen: lange termijnbeleid

Redactie KW

Voor oud-burgemeester Stefaan De Clerck van Kortrijk blijft de stadscoalitie een project dat gebaseerd is op bedrog.

Huidig burgemeester Vincent Van Quickenborne spreekt dan weer over een goeie ploeg waarin mensen elkaar vertrouwen. Het water is nog erg diep tussen de twee tenoren van de Guldensporenstad.

Oud-burgemeester van Kortrijk Stefaan De Clerck is geen slecht verliezer, maar toch hebben de verkiezingen van vorig jaar lange tijd nagezinderd. Na 150 jaar moest zijn CD&V naar de oppositie, ook al was de partij nog steeds de grootste en haalde hij de meeste voorkeursstemmen. “Het is dan wel pijnlijk dat je niet kan verdergaan. Ik was graag verdergegaan. Maar elk nadeel heeft zijn voordeel; je moet dan andere wegen bewandelen. Maar dat belet niet dat ik dagelijks met veel interesse kijk naar wat er in Kortrijk gebeurt. Natuurlijk ben ik kwaad geweest omdat het project gebaseerd is op bedrog. Maar de bladzijde is nu gedraaid en ik wil daar niet over blijven kankeren.”

De Clerck heeft het over een afspraak met eerste schepen Rudolf Scherpereel van N-VA om samen te besturen. Maar zijn partij ging in zee met Open-VLD en SP-A. En liberaal Vincent Van Quickenborne kreeg de sjerp.

“Ik zit eigenlijk nog altijd te kijken naar wat er echt zal gebeuren. Voor mij is het nog altijd wat troebel. Musea en zwembaden die sluiten, kinderopvang onder het OCMW brengen. Er is vooral veel stopgezet.”

Geen zorgen maken

Vincent Van Quickenborne, burgemeester Kortrijk: “Stefaan De Clerck moet zich niet veel zorgen maken. Ik ben jarenlang minister geweest en ik heb dus ervaring om ook op lange termijn dingen uit te stippelen voor de stad. En uiteraard heb ik begrip voor zijn standpunt, maar feit is dat wij met de drie partijen een goeie ploeg hebben gevonden die elkaar vertrouwt. Ik denk dat CD&V nog zijn weg aan het zoeken is om, na 150 jaar aan de macht, nu een andere rol op te nemen. Ik wens de partij daar het beste mee.”

Het ambt van burgemeester is zoals hij het verwachtte. “Het vraagt veel energie, maar het is een job die me op het lijf geschreven is. Ik heb ook gezegd dat ik zes jaar burgemeester wil zijn. Het is een job waar je dag en nacht aan werkt. Ik ben heel toegankelijk en wil dat ook blijven.”

(KB/BS)

Kortrijk, één jaar na de gemeenteraadsverkiezingen: lange termijnbeleid

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier