Kortrijk Congé dit jaar op industrieterrein Evolis

Redactie KW

Kortrijk congé, het jaarlijkse festival op 11 juli, vindt dit jaar plaats op het nieuwe industrieterrein Evolis langs de E 17, waar ook de vier windmolens staan. De Kortrijkse cultuurhuizen slaan de handen in elkaar om op het domein een nachtelijk festival -letterlijk- uit de grond te stampen, zoals dat in Amerika ook regelmatig gebeurt in woestijnen. De nacht eindigt met een groot concert, en reuzenpicknick voor alle festivalgangers.

Kortrijk Congé vindt dit jaar niet plaats in de stad zelf, maar op het Evolis-bedrijventerrein. Een braakliggend stuk grond, maar dat is net de inspiratiebron van het hele festival.

” ‘t Is zo dat we een programma hebben gemaakt dat eigenlijk vertrekt vanuit het landschap. We gaan ‘t dus niet volzetten met tenten. We hebben wel een kuil gegraven waar 300 man in kan, daar gaan we concerten geven. We hebben een wall of sound, met hele grote luidsprekers waaruit muziek zal klinken. We hebben grasmaaivoorstellingen, dus echt een wilde mix,” zegt Kristof Jonckheere.

De organisatoren haalden hun inspiratie ondermeer in de woestijnconcerten, zoals die in Amerika worden gehouden. In Kortrijk geven ondermeer Mauro Pawlovski en Madensuyu hier Desert Sessions.

“Omdat we meestel met veel buren zitten in ‘t stadscentrum, en we daar hard moeten opletten met geluidsniveau, hebben we dat hier niet. Dus hadden we zoiets van: laat ons een project ontwikkelen waarbij we de volumeknop gewoon hard mogen draaien.”

Iets intiemer wordt het tegen de ochtend, met de Ijslandse componist Johan Johanssen.

Die heeft vorig jaar een onvoorstelbaar mooie plaat gemaakt, Frontlandia. Die brengt hij voor ons, terwijl de zon opkomt. Hij doet dat voor de gelegenheid, en da’s ook helemaal Kortrijk Congé, samen met 30 strijkers van het Kortrijks Symfonisch Orkest.”

De windturbines op het terrein spelen ook een rol. De Engelse locatie-kunstenaar Michael Pinsky maakt er thermometers van de nacht van. Elke hals van een turbine zal twee dingen aanduiden die op het festival gegenereerd worden. Eén lichtkring laat zien hoeveel publiek er op het terrein is, een andere toont hoeveel water er wordt verbruikt, of hoeveel geluid er wordt geproduceerd.”

De nacht wordt afgesloten met een groot ontbijt. Kortrijk Congé is bijna helemaal gratis, en er is ook een kinderprogramma. Voor enkele voorstellingen en activiteiten moet er wel worden gereserveerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier