Kortrijk bespaart 5 miljoen euro, maar legt duidelijke accenten

© Getty Images/Creatas RF
Redactie KW

De stad Kortrijk gaat dit jaar 5 miljoen euro besparen, maar er komt geen verhoging van de personenbelasting.

Na de vorige legislatuur kampte de stad met een tekort van 11 miljoen euro, dat tekort wordt dit jaar dus teruggeschroefd naar zes miljoen. Op een periode van 6 jaar zal de stad met 104 personeelsleden minder gaan werken, maar er komen geen naakte ontslagen.

Premies

Het nieuwe schepencollege wil wel duidelijk bepaalde accenten leggen. Algemeen gezien wordt er wel bezuinigd, maar tegelijk worden de inwoners gespaard. Er komt dus komt geen verhoging van de personenbelasting, wel komt er onder meer een besparing op premies die hun beoogde effect missen. Zo verdwijnt de inbraakpremie ten voordele van gratis veiligheidsadvies. Kortrijk haalt ook extra centen uit heffingen op reclamedrukwerk, logies en bankautomaten.

Armoedebestrijding en veiligheid

Het OCMW krijgt meer centen. Het budget stijgt met 3 procent. 500.000 euro wordt vrijgemaakt voor armoedebestrijding. Er komt ook 1,54 miljoen euro voor slimme bouw- en renovatiepremies. Veiligheid blijft een aandachtspunt. 200.000 euro wordt vrijgemaakt voor extra veiligheidscamera’s in de stationsbuurt. Vanaf 1 juli verdwijnt dan weer de belasting op de nachtvergunning voor horeca-uitbaters.

(B.B./K.B/A.D.)

Meer vanavond op WTV vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier