Kortemarkse OCMW-voorzitter Rita Tyvaert verlaat zitting na discussie over dwergkonijn

Redactie KW

De OCMW-raad in Kortemark is begin deze week niet verder geraakt dan agendapunt 8. Toen kwam de aankoop van allerlei materiaal voor het houden van dieren in het rusthuis ter sprake, op vraag van voorzitter Rita Tyvaert (Samen Sterk). De CD&V-oppositie plaatste danig veel vraagtekens bij dit voorstel, dat Rita uit protest opstapte.

De eerste agendapunten werden op een gewone manier besproken en al dan niet goedgekeurd, maar bij punt 8 ging het mis. „Vanuit een ik-positie vroeg Rita een wijze van gunnen voor de aankoop van een aquarium en toebehoren, een konijnenhok en ren om buiten op het terras te plaatsen, en vogels”, vertelt Chantal Cappelle, voorzitster van de CD&V-fractie binnen de OCMW-raad. „Wij als oppositie zijn zeker niet tegen het houden van dieren in het OCMW, maar stelden ons toch enkele vragen. Kunnen personeelsleden belast worden met de verzorging van de hokken en de dieren ? Kan een konijnenhok op een terras ? Moet het konijn geen beloop krijgen in een grasperk ? Moet er niet eerst te rade gegaan worden bij een arts over wat al dan niet kan in een rusthuis ? Is er een garantie dat het steeds netjes en reukvrij zal blijven ?”

„Flauwe argumenten”

Hoe dan ook, het punt kon niet eens worden afgehandeld, want Rita stapte op. „Voor jullie zou het hier allemaal moeten blijven zoals het was”, zei ze, waarop ze vertrok. Rita Tyvaert ontkent de feiten niet. „Ik ben inderdaad opgestapt”, geeft ze toe. „Met opzet, omdat ik het niet langer kon verdragen dat de CD&V me bestookte met argumenten die geen steek houden. Ze wilden de indruk wekken alsof ik van niets op de hoogte was. Terwijl in andere rusthuizen ook al dieren worden gehouden, zo vreemd is dat niet. En geef toe : het gaat om één dwergkonijn, dat bovendien zou buiten zitten. Als ze me daar vertellen dat het hele rusthuis zal stinken, dan kan ik dat niet pikken.”

Volgende week donderdag 10 februari komt de raad al opnieuw samen. Op de agenda is voorlopig geen konijnenhok te bespeuren, wel het aanstellen van een vervanger in geval van tijdelijke afwezigheid van de voorzitter.

(FJA)

Meer in Krant van West-Vlaanderen (Editie De Weekbode Torhout)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier