Kortemark bindt strijd aan met leegstand en verkrotting

© Kurt Desplenter
Redactie KW

Vanaf dit jaar voert Kortemark een heffing in op leegstand, bepaalde onbebouwde bouwgronden, tweede verblijven en verkrotting. Dit gebeurt in functie van het gronden- en pandenbeleid en moet de woningenmarkt in de gemeente activeren. Uit een studie blijkt dat in Kortemark panden telkens slechts heel korte tijd te koop of te huur staan.

Schepen Marc Vanderhaeghe (SP.A)gaf maandagavond toelichting op de gemeenteraadszitting. “We willen de gronden- en pandenspeculatie in onze gemeente terugdringen en het aanbod van sociaal en betaalbaar wonen stimuleren. Slapende gronden en panden moeten daarbij geactiveerd worden en dat kan best door er een heffing op in te voeren.”

Verschillende heffingen

Voor 2012 wordt dan ook een heffing van 1500 euro (en 1800 euro in 2013) ingevoerd op leegstaande woningen. Op onbebouwde bouwgronden komen ook heffingen, afhankelijk van hoe lang het al onbebouwd blijft, maar hierrond zijn heel wat uitzonderingen voorzien. Op tweede verblijven komt er een heffing van 1000 euro. “Dit doen we vooral omdat heel wat eigenaars een leegstaande woning anders als ‘tweede verblijf’ zouden aangeven om zo aan de heffing te ontsnappen”, aldus de schepen. Ook op verkrotting komt er een heffing, die bedraagt 100 opcentiemen op de heffing van het Vlaamse Gewest. In het tweede jaar komen daar nog eens 100 opcentiemen bovenop, in het derde jaar opnieuw.

De CD&V-oppositie onthield zich op deze punten en wilde dat de heffing enkel voor 2012 zou worden vastgelegd.

(FJA)

Meer in De Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Torhout

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier