Koninklijke harmonie Zillebeke hangt hoorn aan de haak

Redactie KW

De Koninklijke Harmonie en Concertband Zillebeke stopt ermee. In 2005 vierde de harmonie nog haar 100-jarig bestaan. Maar het aantal leden slonk de jongste jaren en het bleek almaar moeilijker te zijn om jongeren te motiveren om tot de harmonie toe te treden.

Daarom heeft het bestuur, na raadpleging van de leden, beslist om ermee te stoppen. Als kleine deelgemeente van Ieper bleek duidelijk dat het behouden van de Koninklijke Harmonie en Concertband Zillebeke niet meer haalbaar was. Al jaren was er ook geen doorstroming meer via de scholen en de muziekacademie, die de leerlingen aanzette toe te treden tot de plaatselijke muziekvereniging. Er is een uitdoofscenario voorzien: op 6 november zal de harmonie de intocht van Sint-Maarten nog begeleiden, op 11 november zijn er de plechtigheden rond Wapenstilstand en als definitief afscheid is er in de maand december een laatste Ceciliafeest gepland.

Hedendaags

Toch zal het huidige muzikale bestuur proberen om de muziek niet helemaal te bannen uit het dorp want nu al zijn enkele jongeren bereid om een nieuwe groep te vormen in samenspraak met de huidige dirigent Pieter Delaere. Vanuit het oogpunt om de jongere generatie muzikaal minded te maken, wordt een nieuw project gelanceerd met nieuwe ideeën en wellicht ook nieuwe instrumentencombinaties. Daarom doen de jongeren die dit project ondersteunen een warme oproep bij alle muzikanten uit de regio om een nieuwe muzikale beweging op te starten om samen hedendaagse muziek naar voor te brengen in Zillebeke dorp.

(PL/BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier