Koningin Mathilde ontmoet twaalf West-Vlaamse vrouwen in Brugge

Tijdens een ontbijtgesprek sprak koningin Mathilde met twaalf West-Vlaamse dames over ondernemen en de rol van de vrouw. © Benny Proot
Redactie KW

Koningin Mathilde kwam op donderdagmorgen 3 maart naar Brugge. In het kader van Internationale Vrouwendag had ze een gesprek met twaalf West-Vlaamse dames. “Ik ben blij dat ik u, de fine fleur van West-Vlaanderen, kan ontmoeten”, aldus de koningin.

Koningin Mathilde kwam om 9 uur, stipt op tijd, aan in Brugge. Gouverneur Carl Decaluwé verwelkomde de koningin, die ook even de tijd nam voor Gust Marey (4) uit Gistel en Lars De Cae (6) uit Blankenberge. De twee jongens overhandigden de koningin respectievelijk bloemen en een tekening. Terwijl de kleine Gust zich verlegen verschuilde in de armen van zijn vader, waagde Lars zich aan een babbeltje met koningin Mathilde. “Het was heel leuk. Ze heeft me zelfs verteld dat ze verkouden is”, glunderde Lars achteraf.

Na de officiële groepsfoto was het tijd voor het ontbijt. Gouverneur Carl Decaluwé, die als enige man aan de tafel “mocht aanschuiven, opende het gesprek. “Ik heet u van harte welkom. Naar aanleiding van Internationale Vrouwendag hebben we de fine fleur van West-Vlaanderen uitgenodigd.”

De twaalf dames

En die fine fleur bestaat uit Ann De Craemer (35, schrijfster uit Tielt), Cathy Defoor (53, vicepresident Industries Picanol Group uit Ieper), Marie-Christine Deleu (61, afdelingsprocureur bij het parket van de procureur des Konings West-Vlaanderen uit Ieper), Warda El-Kaddouri (26, wetenschappelijk onderzoeker aan Universiteit Gent en jongerenvertegenwoordiger Verenigde Naties uit Lauwe), Lize Feryn (22, actrice, schrijfster en model uit Deerlijk), Hannelore Hochepied (40, hoofdcommissaris Politie, directeur Operaties bij Politiezone Oostende uit Oostende), Ann Lambrechts (47, Global Sales & Product Manager nv Bekaert uit Avelgem), Vivi Lombaerts (48, projectcoördinator GoneWest uit Oostende), Delfine Persoon (31, inspecteur spoorwegpolitie en wereldbokskampioene uit Hooglede), Brigitte Smessaert (54, intendant Vlaams Huis van de Voeding uit Knokke-Heist), Katrien Van Eeckhoutte (49, algemeen directeur vzw Concertgebouw Brugge uit Brugge) en Kristine Wyffels (49, lid bestuurscomité Streekfonds West-Vlaanderen uit Westrozebeke).

“Ik ben bijzonder blij dat ik met jullie aan tafel mag zitten”, aldus de koningin, die verklapte dat ze die middag nog een lunch in het kader van de Internationale Vrouwendag had. “Net zoals u hier de enige man aan tafel bent, zal Filip straks de enige man zijn” , liet ze de gouverneur weten voordat ze de dames uitnodigde om aan het gesprek te beginnen. “Ik heb jullie CV’s gelezen en kijk er naar uit om met jullie over de rol van de vrouw in onze samenleving, de uitdagingen en de verwachtingen te spreken.”

Ingrid Vervaeck uit Wielsbeke had bloemen mee voor de koningin.
Ingrid Vervaeck uit Wielsbeke had bloemen mee voor de koningin.© Benny Proot

Na anderhalf uur vertrok koningin Mathilde opnieuw naar Laken, al nam ze wel de tijd om met enkele fans te spreken. “Mathilde is een bijzondere vrouw. Ze straalt altijd, ze is altijd vriendelijk. Ik heb echt bewondering voor haar”, vertelt Ingrid Vervaeck uit Wielsbeke, die bloemen overhandigde aan de koningin. “Ik probeer de koningin toch wel regelmatig te ontmoeten. Twee weken geleden nog heb ik haar in Laken gezien, ze vertelde me toen dat ze vandaag naar Brugge zou komen.”

De rol van de vrouw

Ook de twaalf dames waren opgetogen over het gesprek. “We hebben gesproken over de sterktes en de uitdagingen van het West-Vlaams ondernemerschap, en natuurlijk ook over de rol van de vrouw”, aldus Katrien Van Eeckhoutte, algemeen directeur van de vzw Concertgebouw Brugge. “Er was een goede interactie waarbij iedereen aan bod kwam, het was zeker geen eenrichtingsverkeer.”

“Het was duidelijk dat de koningin heel goed wist wie we waren. Zo sprak ze me aan over mijn eerste boek, over een reis door Iran. Ze was heel erg geïnteresseerd in de rol van de vrouw in Iran” , aldus schrijfster Ann De Craemer uit Tielt, die naar eigen zeggen best wel zenuwachtig was voor de ontmoeting. “Maar de koningin stelt je echt gerust.”

“Ik was meer zenuwachtig om hier parkeerplaats in Brugge te vinden”, lacht Wadra El-Kaddouri. Als jongerenvertegenwoordiger bij de Verenigde Naties ontmoette ze al twee keer de secretaris-generaal van die organisatie “Ik weet dus al hoe het er tijdens zo’n ontmoeting aan toe gaat. Wat mij zal bijblijven van deze ontmoeting? De sfeer en de inspirerende verhalen van alle deze dames uit verschillende sectoren. We mogen trots zijn dat er zoveel sterke vrouwen in onze provincie zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier