Komt de laatste vliegende Sikorsky (even) terug naar Koksijde?

Redactie KW

Via Facebook lanceerden de organisatoren van de Fly-in in Koksijde alvast een actie om ‘likes’ en ‘shares’ te verzamelen .

Daarmee willen ze de sponsors en ‘organisatorische obstakels’ overtuigen om de laatste vliegende Europeese Sikorsky S-58 naar Koksijde te halen tijdens de fly-in die op 1, 2 en 3 augustus zal plaats vinden op de militaire basis. Volgens de organisatie is het een unieke kans om deze helikopter zij aan zij met zijn opvolger – de alombekende Sea King – en de laatste nieuwe aanwinst NH90 aan het werk te zien. Een eerdere poging om het toestel te laten bijtanken in Koksijde tijdens een vlucht tussen Groot-Brittannië en Duitsland werd door slecht weer geannuleerd.

Van 1958 tot 1975

De Sikorsky met serienummer 58-836 vloog voor de eerste keer in 1958 en werd vanaf 1963 ingezet op het intercity helikopternet van Sabena. In 1967 vloog het dan in de donkerblauw-oranje kleuren van de luchtmacht. OT-ZKK/B15 zoals het in de militaire registratieboeken stond, vloog dan tot 1975 voor het 40ste Smaldeel waarna het in Duitsland werd verkocht. De allerlaatste Sikorsky bleef trouwens tot 1986 vliegen vanaf Basis Koksijde en staat nu als poortwachter voor de kazerne in de Robert Vandammestraat.

Figurant

Het Duitse toestel dat de organisatoren naar Koksijde willen halen is tot op vandaag een graag geziene gast op airshows en werd al verschillende malen ingezet als ‘figurant’ bij filmproducties. Zoals de afgelopen maanden nog in Groot-Brittannië.

Fly-in

In het kader van de herdenking ‘100 jaar Eerste wereldoorlog’ organiseert de gemeente Koksijde in samenwerking met de West Aviation Club op 1,2,en 3 augustus 2014 een nieuw project onder de titel “Fly In Koksijde”. Zo wil men al zeker vier jaar op rij dit evenement organiseren. Plaats van het gebeuren is de luchtmachtbasis van Koksijde. Het vliegveld van Ten Bogaerde deed in de Eerste Wereldoorlog dienst als start- en landingsplaats voor oorlogsvliegtuigen. Hoofdthema is dan ook het luchtvaartgebeuren tijdens en vlak na WO I. Daarnaast moet het evenement ook een ontmoetingsplaats worden voor luchtvaartliefhebbers, luchtvaartbedrijven, piloten en andere luchtvaartminnende verenigingen.

(TBR)

>> Meer info : https://www.facebook.com/flyinKoksijde

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier