Komkommerkweker verwarmt serres met uniek systeem

Redactie KW

Voor de verwarming van zijn serres heeft komkommerkweker Nico Perneel een ultramoderne installatie laten plaatsen.

Nico (26) is de zoon van Michiel Perneel en Nicole Van Eenoo uit de Meiboomstraat in Sleihage. Zijn vriendin, Fien Vandekerckhove, is verpleegkundige op de afdeling intensieve zorgen van het Sint-Andreasziekenhuis in Tielt. Nico woont, voorlopig toch, nog altijd thuis. Nico studeerde toegepaste informatica aan de Katho in Kortrijk, maar sloeg na zijn studies de weg van zijn ouders op. Daar het bedrijf van zijn ouders, dat nog op de traditionele manier stookt, door de energiecrisis niet meer rendabel is voor drie personen, besloot Nico dan maar om een eigen bedrijf op te starten : „Ik hou wel van uitdagingen en dit is er één van formaat.”

Voldoende stroom voor heel Sleihage

„Op een stuk grond in de Nieuwkerkhofstraat, hier iets verderop, zijn we in april gestart met de bouw van een serrencomplex van 31.000 m² met een capaciteit van 42.000 komkommerplanten. Om het hele jaar door te kunnen oogsten, moeten we over een degelijk verwarmingssysteem beschikken. De huidige energieprijzen zijn van die orde dat een mens al eens twee keer hierover nadenkt. Ook het milieu ligt mij nauw aan het hart. Daarom heb ik gekozen voor warmtekrachtkoppeling. Een systeem dat naast warmte ook stroom produceert en dat de CO2-gassen aanwendt om de groei van de planten te bevorderen. Uit de schoorsteen komt niet veel meer dan pure waterdamp. Ik heb dus warmte en stroom voor eigen gebruik, en de installatie produceert daarnaast voldoende stroom voor Sleihage met de firma Mol inbegrepen.”

Planten verwerken CO2-gassen

„Het hart van de installatie is een motor van 4600 pk die draait op aardgas. Met het koelwater van de motor wordt de serre verwarmd. Naast het motorhuis staat een buffertank van 1.400.000 liter water waar de warmte opgeslagen wordt. Van zodra de serre bijkomende warmte nodig heeft, vooral ‘s nachts, kan deze door een buizenstelsel verdeeld worden. De uitlaatgassen gaan door een rookgasreiniger. Een systeem van geperforeerde slangen wordt met de vrijgekomen CO2, in combinatie met gewone lucht, gevoed. CO2 is belangrijk voor de fotosynthese van de planten. Resultaat is een milieuvriendelijk verwarmingssysteem.” (Geert Deceuninck)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie De Weekbode Roeselare) van 28 november 2008.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier