Komende drie jaar ingrijpende werken in Damme

Redactie KW

De komende drie jaar krijgt Damme een grondige facelift. Naast 24 hectare natuurcompensatie – waarbij landbouwgronden worden omgezet in natuurgebied – zal de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) ook een nieuw wandelpad aanleggen en een niuwe fietsstrook langs de Damsesteenweg helpen financieren.

Voor de aanleg van de A11, de ‘missing link’ tussen de N31 in Brugge en de N49 in Westkapelle, moeten er natuurcompensaties komen omdat een deel van het tracé door vogelrichtlijngebied loopt. Natuurgebied Kwetshage in Jabbeke, waar de ‘spookbruggen’ intussen al ingeruild werden voor natuurgebied, is de bekendste, maar ook in Damme wordt er gecompenseerd.

“De natuurcompensatie in Jabbeke springt het meest in het oog, maar uiteindelijk zullen de grootste compensaties voor de A11 in Damme gebeuren. In gebied Kwetshage zal er 7,9 hectare natuurgebied ingepland worden, in Damme zal dit liefst 24 hectare zijn”, vertelt Marc Mus, schepen van onder meer Ruimtelijke Ordening en Plattelandsbeleid in Damme.

Verder zal de VLM de aanleg van een nieuw dubbelrichtingsfietspad van 2,5 meter breed in de Dammesteenweg (de baan tussen de Damse Vaart en de Koolkerksesteenweg) mee helpen financieren en een wandelpad langs ‘t Zuidervaartje aanleggen, dat de Kerkstraat met de Rabattestraat zal verbinden. “In het verleden werden al enkele delen van oude Damse stadswallen – de bekende zevenster – ontsloten en dit nieuwe pad zou perfect aansluiten op die vorige werken. De ultieme droom is dat we ooit de volledige zevenster zouden kunnen afstappen.”

(ON)

Meer in Krant van West-Vlaanderen (editie Brugsch Handelsblad)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier