“Kom de zee eens voelen”: Week van de Zee ingezet

Redactie KW

Op de Pier in Blankenberge is gisteren de Week van de Zee in gang gezet. De week, een jaarlijks evenement, duurt tot 10 mei. Tijdens deze periode wordt extra aandacht besteed aan de natuur en het milieu aan de kust. “Voelen” staat dit jaar opnieuw centraal.

“De Week van de Zee werd opgestart vanuit het West-Vlaamse provinciebestuur”, zegt gedeputeerde Jan Durnez (CD&V). “De bekommernis groeide omdat zorg, kennis en respect voor de zee op een laag pitje stonden, ondanks het feit dat veel mensen naar zee trekken. Tijdens de Week van de Zee wordt daarom extra aandacht besteed aan de unieke waarde van de kustbiotopen.”

De Week van de Zee richt zich onder meer naar de basis- en secundaire scholen. Zij worden met een gevarieerd programma gevraagd om de zee te komen ontdekken. Op het programma staat opnieuw “het voelen” centraal. De kinderen en volwassenen worden tijdens tal van activiteiten uitgenodigd om het zand, het water, de schelpen en de diversiteit aan planten en zeeorganismen te voelen.

Het project dat in West-Vlaanderen startte, krijgt intussen navolging in Noord-Frankrijk. Daar is de CPIE Flandre Maritime gestart met de Semaines de la Mer. Via het Europees project Zee en Polder wordt de komende jaren verder gewerkt aan een gemeenschappelijke Week van de Zee. Noord-Frankrijk is dit jaar al opgenomen in de publicaties.

Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) wees tijdens de opening van de Week van de Zee op de initiatieven die in het verleden werden genomen om de zee schoner en toegankelijker te maken. Vorig jaar voldeden voor het eerst alle zwemzones aan de kust aan de huidige Europese normen.

Topweekend voor de Week van de Zee wordt 2 en 3 mei. Dan vinden in alle kustgemeenten wandelingen en anderen activiteiten plaats voor het grote publiek. Meer informatie op www.weekvandezee.be. (BEL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier