Kokstudent Edward Vandorpe uit Komen in nieuwe VTM-docusoap

Redactie KW

Op dinsdag 14 juni toont VTM de eerste aflevering van de gloednieuwe docusoap ‘De Nieuwe Garde’, die een volledig schooljaar lang het reilen en zeilen volgt binnen de hotelschool Spermalie in Brugge. Edward Vandorpe (18) uit Komen is als laatstejaarsstudent een van de hoofdrolspelers van het programma.

‘De Nieuwe Garde’ volgt zowel leerlingen als leerkrachten, maar Edward is meer dan een gewone figurant in het programma. “Ik veronderstel wel dat ik veel in beeld zal komen”, zegt hij. “Ze hebben mij vaak gevolgd met de cameraploeg : op stage, tijdens de 100-dagenviering, tijdens mijn keukenexamen, wanneer we moesten koken op het koninklijk paleis en in het seminarie van Brugge voor een conferentie van de Europese Unie.”

Maar van enige cameravrees kunnen we Edward niet betichten. “Na verloop van tijd begon ik die cameraploeg toch gewoon te worden. Ik heb ook mijn best gedaan om niet te veel op te vallen en normaal te doen. Enkel tijdens mijn examens vond ik het wel ambetant dat ze met hun camera op mijn vingers stonden te kijken. Maar uiteindelijk is alles goed gelukt.”

Wat de toekomst brengt is nog een vraagteken. “Normaal gezien studeer ik dit jaar af, maar ik moet mijn eindwerk nog doen. Voorlopig ziet het ernaar uit dat ik nog een zevende jaar ga doen met ‘traiteur’ als specialisatie, maar waarschijnlijk niet meer in Spermalie. Na zes jaar heb ik daar alles gezien. In een andere school kom ik in een nieuwe omgeving terecht en krijg ik les van leerkrachten die misschien een andere kijk hebben. Ik denk dat ik dan meer kan bijleren dan als ik mijn zevende jaar hier zou volgen.” Op langere termijn lonkt de feestzaal van zijn ouders. “Het is een prachtige zaak, maar het zal niet voor meteen zijn. Ik kom wel geregeld helpen in de keuken, maar eerst wil ik in andere restaurants werken, misschien in het buitenland.”

Vakantie zit er in ieder geval niet in voor Edward. “Binnenkort ga ik proefdraaien in La Passion in Roeselare.” Edward beseft dat een leven in de horeca moeilijk is voor het sociale gezinsleven. “Dat klopt. Maar ik ben in het wereldje opgegroeid, dus weet ik wat me te wachten staat. Hopelijk vind ik iemand die daarover dezelfde visie heeft als ik, maar dat zijn zorgen voor later.” (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier