Koksijdse oud-burgemeester over potvishysterie

Redactie KW

Een gestrande potvis lokt dus gegarandeerd duizenden bezoekers. Daar weten ze in Koksijde over mee te spreken. Toen daar op 12 februari 1989 de potvis Valentijn aanspoelde sloeg de gekte toe.

Volkstoeloop

Voormalig burgemeester Henri Dewulf was toen verantwoordelijk voor de coördinatie. Hij vergelijkt de spontane volkstoeloop met de drukte van het voorbije wereldkampioenschap cyclocross. ” Op een bepaald ogenblik was er echt een overrompeling en toen liet de rijkswacht de mensen van de snelweg rijden aan de éne kant om er aan de andere kant weer op rijden met de boodschap dat ze wel aan zee geraakten”, zegt hij. De nieuwsgierigen werden op afstand gehouden zo goed en zo kwaad als het ging. Want niet iedereen had even goede bedoelingen herinnert de oud-burgemeester zich nog.

Opruimen van karkas

De dode reus, Valentijn was 17 meter lang en woog ruim 25 ton, begon na enkele dagen te rotten. Dat zorgde voor een afschuwelijke stank volgens de oud-burgemeester. Intussen was er discussie met de hogere overheid over het opruimen van het kreng. Koksijde besliste dan maar om Valentijn bij de Abijdehoeve te begraven. Daar werd een kuil gegraven van 8 meter diep. Het verhaal van Valentijn en zijn gestrande soortgenoten werd enkele jaren geleden in Koksijde nog eens opgerakeld met een tentoonstelling.

Bekijk hier de reportage

(B.V./A.D.)

Meer vanavond in het nieuws op Focus vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier